到左30歲,覺得自己有咩唔同左?

405 回覆
1379 Like 37 Dislike
淨係對搵錢有興趣
以前會覺得成日講錢好銅臭
但而家更加明白到只有錢先可以心想事成

對其他人事都唔係好關心

事業高不成低不就 覺得轉去邊都一樣因為喺香港生活就係咁唔開心
留明
中哂…
3.
今日先講完原來9月中
坐多陣又有bouns
唔想嘥時間起女人身上
想趁仲有時間做想做嘅嘢
然後最好50歲就死
我可以同你講,你講錯
好多人放棄左
而且30,好多結左婚,然後置業,養成頭家,甚至養仔女
生活日日混淆混淆咁
以前覺得大把時間,可以妹下妹下先有時間就打機,但差唔多30,其他人可能已經生左小朋友/事業有成,先發覺唔可以浪費光陰,會做運動for健康,會去學D工作以外既野,即使可能對生活/工作上冇用,但都好過囉D時間去打機,同埋會搵到自己既步伐,唔會再同人比,天外有天,亦都大把人慘過你/英年早逝
開始有白頭髮
中囯香港只會變成小粉紅
搵多咗錢,學多咗謀生技能,不過仍然要打拼
呢期仲會想搵返啲舊相識,同埋竟然想玩返Social media (冇更新都有4-5年)
唔死只係想聽日起身食多口煙飲多杯咖啡
想快啲死,日日LOOP好似冇咩人生意義咁,問題係唔LOOP又冇錢去生存
lm
1.接受左自己嘅唔完美
唔會再逼死自己同埋覺得自己呢樣唔好個樣唔好
同時對人都寬容左亦都學識左叫人幫手

2.好鍾意做運動
唔做都要出街行下
同埋開始會注重健康

3.覺得要對人好啲
聽多啲人講野
有好野都要講出黎
所以而家會講多啲好說話
唔會再收收埋埋

4.接受左人生就係唔一定無時無刻都開心
成日會提自己開心同唔開心都會過去
所以開心嘅時候要珍惜
唔開心嘅時候要頂住

5.學識左保持幽默

覺得而家過得幾開心
前幾年有抑鬱症
無諗過會有咁正面嘅自己
00後?咁都有得屈落連登
34 淨係想番hea 工, 無意慾識女仔, 成日想灘係度,
機都唔想打
你個名
就死
沖完涼要清頭髮,細個唔洗
易肥左, 肚腩大左
臨近30 壓力越來越大
搵錢 唔夠身邊朋輩叻

亦比伴侶大大超越 唔check由自可 一check 兩三倍
講緊 未來一世都 追唔上

但係 又冇能力追上 伴侶既消費能力
再幻想 如果繼續落去 會唔會開心

伴侶 身邊朋友 下下高檔餐廳 酒店 自助餐 omakase

自己都可能重係 譚仔茶記 耐唔耐先食下西餐

結婚擺酒 戒指 下下都係錢

消費力又追唔到 如果 用一樣方式去消費
我又儲唔到錢 難聽d講 有咩病起上黎 邊個幫我

我係男方 我就黎想自殺
點睇連登呢樣野?值得關注定應該睇少啲?
有錢就可以屈服
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞