[本地] [點止廣東歌一種] 香港流行音樂討論 (68)

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
有collar但係無lolly talk strayz
https://youtu.be/Dtc03nagy1g

許志安《Human Live》線上音樂會
咁係咩background
唉,喺到講反話比人當係真心講
香港人同李生打咗個咁多年交道,多多少少都會知李氏集團啲仆街事跡呀

阿Mo父母唔收李生用私人名義比嗰筆錢,
無非都係唔想收咗錢就要收聲,
依家隔一排就出嚟代禱,藉此交代阿Mo嘅近況,等件事keep住有個熱度,令啲人繼續會留意

而牧師咁做,都係驚政府同財團用拖字厥,最後搞到件事個調查結果不了了之,還唔到一個公道比佢個仔
廣州
中間夾住兩個TVB 傻閪
真係要諗吓先
出面啲反鏡撚都算
呢度都咁多巴打9屌係咩事
係咪未查到水落石出/阿Mo未康復都唔可以復出先
站喺邊個角度諗都冇可能啦

btw 我發覺
好似差唔多8-9成都係淨係屌mkv/魯花/mirror/鏡粉
但點解好似唔多見屌工程/舞台公司嗰啲嘅
一齊屌埋 揾出責任誰屬唔係更好咩

同埋呢
成日喺度單單打打 攞阿Mo嚟笑嗰啲呢
其實我又唔覺得好幫到件事嘅
只會令人覺得煩厭
工程/舞台公司可能已係刑事責任
警方調查就快出, 到時就知有無人要揹, 唔使由我地屌

屌mkv係依間無良公司無社會道德責任
點 “無良” “無社會道德責任” 先?
dancers 待遇問題?
但我見屌嘅通常都係講返跌mon問題多啲喎
炎明熹個經歷都算神奇 我覺得有佢份都算正常嘅 反而mic你老母都有份先出奇
除咗佢係游學修前女朋友 以及mic你老母之外 真係完全對呢個人冇印象
Mirror演唱會前夕dancer紛紛放負
https://lih.kg/3086810

由演唱會前夕就已經知道有好多嘢都唔穩陣,但係各個單位都好似無咩做過啲實際嘢去預防意外發生

到演唱會開show,每一場都有意外發生,嗰陣先至有花姐出面話佢嚟負責翻個演唱會

嗰陣仲有人喺紅館出面舉紙牌,叫人關注個演唱會嘅安全問題

去到兩個dancer出大意外,先至煞停咗個演唱會

由當初有dancer出story控訴,到出大意外之前就已有咁多其他意外,
會比人覺得嗰單大意外係有可能避免,
如果演唱會嘅資方、大國唔係計到咁盡,
資源、時間充足啲嘅時候,係咪可以減低發生意外嘅機會呢
巴打你最尾嗰段其實都係猜測day 4之前意外嘅原因
當然mkv佢哋有責任
但係咪真係咁其實都未公布出嚟
直接assume佢哋係咁係咪唔太好呢
同埋我記得 出意外之後嗰一段時間
好似都有啲行內人透露(雖然唔知真假)
似乎今次佢哋資源係唔差

希望同呼籲佢哋關注返dancers待遇同舞台安全等係完全ok
但更多只係見啲人為屌而屌 冇focus落重點問題度
咁大國做嘢仆街都唔係第一日嘅事,
只係個演唱會將佢哋個問題引爆出嚟
唔知出面班反鏡、反Viu人士點諗啦
但我會想透過呢次意外,比啲人睇清楚大國、Viu唔值得咁樣盲目追捧、吹奏

另外,印象中上n個post有提過,嚟嚟去去都係嗰幾間公司承辦演唱會,
今次演唱會可能揭示呢行長期都有啲嘢係做唔足,
只不過之前好彩先無出意外,
加上人才流失(移民潮、疫情期間轉行),令呢個問題更嚴重,最後喺呢個演唱會一次過爆煲

想從根源解決問題,唔係罰幾個人就可以搞得掂,
但係如果成行都有問題嘅話,都唔知可以喺邊到入手去改善,好可能過幾年就會固態復萌
見到你咁講先發覺原來有佢
可以考慮買了
次次都有人貼新歌榜冇鏡好驚訝
https://www.youtube.com/watch?v=8hqui2q0KNg
Cousin Fung真係被嚴重underrated嘅唱作音樂人
八月嘅ep有一首廣東歌叫做心靈的進行曲,然後用佢嘅旋律延伸咗一首純音樂,都幾治癒,有興趣可以聽下
人地年粵日選擇和而不同我覺得幾好 唔似得呢度咁要想消滅某一種聲音 或者睇下人地cool music forum 都唔會因人廢歌啦
cm成班白卡先係最因人廢歌喎
年粵日班人係咪真係和而不同呢?
我好有保留
定係佢哋唔喺香港
以為香港人好鍾意腥夢呢?
Eric Kwok 回撚哂塘
連老鼠安都要硬食Eric kwok啲歌
eric kwok先係環球big boss
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞