[本地] [點止廣東歌一種] 香港流行音樂討論 (68)

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
唔係話 “寧願得唔到獎,人地為我覺得唔抵,好過得到獎,人地覺得我唔值” 嘅咩
因為泳兒攞唔到 都唔會有幾多個人鄧佢唔抵
呢兩個scenerio喺佢身上唔係對立的

佢值一個女銅或女銀
女金佢應該食唔起
好似係陳伯講
女歌手獎點都要有個啦
睇返wiki
除咗出道嗰時嘅生力獎同上年嘅十大
就冇攞過其他叱咤獎
真係唔怪得佢上年攞嗰時喊到咁
本來前年就應該有十大啦
公司quota去咗關智斌度
造就kenny去唱live,襯托姜濤其實唱得吓
點會食唔起 最多話佢人氣比起其他女歌手低佢個暗黑系專輯有四首四台冠(唔計隔離台)(仲有首18部半可能冠埋)

其實邊個攞女金都值 但vincy攞唔到女金唔會鄧佢唔抵亦都係真
Wyman講佢同鄧萃雯
去到泳兒就會係

每次拿獎後都會有人話‘唔應該佢攞’,以前我很介意,現在我學會你們講什麼我都不理,反正獎喺我手裡。
近年有邊個女金真係可以做到人哋覺得佢值
頂盡都係欣直
就係人氣上食唔起囉
一場唔係100%入座率嘅star hall都爆唔到,其實好嚴峻
佢表面好似係轉型成功,但死忠fans數目連啲比較小眾嘅歌手都不如
老婆
已通知屈dee
都幾奇怪 做樂迷由音樂出發 支持自己鍾意嘅咪得
一係就講明啲歌唔好聽 唔支持佢攞獎

點解要幫903/唱片公司高層上身諗埋啲商業嘢
話邊個啲歌唔夠hit就唔值得攞獎
平時就反903同唱片公司黑箱作業
又或者笑903見鏡紅就無視質素奶鏡比獎佢地

成日話好希望香港有台灣金曲獎咁專業
到頭來原來香港樂迷都係buy商業行先嘅頒獎禮模式
諗唔明泳兒個project音樂上有啲咩問題
點樣唔值四台冠法

到頭來如果buy計hit rate頒所有獎都唔好話點解首首都鏡/mc
但上年冇異議 俾佢有十大喎
2018嘅琪琪?
甚至乎係一面倒到眾望所歸咁濟
今年俾陳蕾仲好啦 有人氣有好歌
佢唱歌永遠無感情
好似只係想唱「靚」啲音
所以覺得佢唱得好聽 但冇感情代入唔到
冇意欲再繼續聽
佢個所謂暗黑系列開頭見好就起勢出
但又唔見得有幾暗黑
至少今首我聽落完全無feel
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞