荃灣二手上車邊度好(16)

964 回覆
4 Like 11 Dislike
個業主係咪on 9….
翠豐臺低層如果坐向對馬路(尤其對屯公出入口) 會比較大塵 嘈吵 話曬買完你同你未來老婆都可能要長住十數 甚至數十年 單位最緊要合眼緣 舒服 否則第時再買/樓換樓又係一筆大錢 完全明白budget所限 唔係每個人都好似連登仔咁富貴
建議睇岩後同經紀/業主講下價 絕大多數都肯平少少 (不過我試過遇著個荃威東南盤但殘到成間鬼屋咁 佢都企硬唔減 最後不了)

海濱同荃景相比
我列一列兩個優點出黎吧 易睇少少 缺點就唔列住了 始終我個人未住過海濱 但老死住海濱住左好耐
海濱:
1) 因為小弟翻尖沙咀一帶 我個人覺得海濱行去西站10-15分鐘係算吸引 荃灣西去柯士甸只需15-20分鐘
2)唔駛上斜
3)行去楊屋道街市10-15分鐘 唔想行有小巴由海濱來往街市
4)行去荃灣旺商場較近 - 海之戀/荃新/如心 約10分鐘 ; 荃灣廣場 約10-15分鐘
5)樓下有車出旺角/荃灣地鐵 但居住海濱朋友所指 去地鐵架巴士車程較迂迴曲折 一般會選擇西鐵出入
6)附近有體育館/ 海濱公園 多人係海旁跑步 都幾岩小朋友放電
7)較寧靜
8)有較大單位選擇

荃景:
1)應該係比海濱更平
2)花園式屋苑 內園寧願 更適合小朋友狗衝
3)行去愉景新城巴士總站尚算方便 可出青衣/港島 (5分鐘內)
4)行上荃灣中心有較多餐廳 (3-5分鐘)及惠康 小型街市
5)行上荃灣中心可以有專線小巴站出地鐵/西鐵 車程算快 (約3-5分鐘)
6)可以搭由荃威開往各處的巴士 30x 30 39m 39a (荃景花園站)
7)行上荃景圍遊樂場可放電(荃景出發上斜5-10分鐘)
8)行上荃威有公眾泳池 少人用(約10-12分鐘)/39A巴士3-5分鐘

可以幫你問問老死海濱有冇咩缺點

願你倆早日搵到心水靚盤 成家立室 幸福美滿 身體健康
好感動 係連登見過最詳盡嘅comment
會同女朋友傾下再去睇多幾次諗清楚
祝巴打好人有好報 生活愉快 身體健康
荃灣西兩房跌破1000萬
唔賣就真係on9啦

半年後可能9百
岩岩幫你問左老死 佢話海濱管理處都係富城 立案法團呢排冇乜特別差/好
缺點係來往街市小巴班次難預 去旺角巴士238x 班次較疏 亦冇通宵車
野食選擇較少 多數行出市中心食
荃灣西個海熱天亦比較臭
另外要避開墳場坐向

荃景缺點係舊樓 同荃景圍其他舊樓 荃灣中心 荃威等一樣 揀果時要問清楚會唔會有意外發生過
荃景深夜可以N39 巴士 尾班車約02:00 荃灣南豐中心巴士總站開出 會經富華街
想問吓荃威花園做左大維修未
黎緊強制驗樓外牆 相信驗完會大維修
跌得好急
雀仔有咩問題
全城匯一向都係咁上下
一千零幾十咁
海濱冇業主立案法團得業委會
交通算方便 有238x直出美孚
如果揸車更加唔洗塞入荃灣市中心 一落迴旋處就到海濱 車位又算多 租大概3000左右
唯一係舊 怕之後甩手難
利申:早幾個月賣左
劈得咁狠,分分鐘又係移民盤
又費事出聲比人禁價
但自己又急走
真 似急住賣樓移民
咁英鎊呢期低水 想喺英國買大屋唔奇
萬四愉城二房隨時都租到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞