荃灣二手上車邊度好(16)

964 回覆
4 Like 11 Dislike
加息環境之下真係跌咗唔少

中原地產荃灣愉景新城第三分行分行經理黃逸羲表示,樓價回落,吸引買家趁機入市。分行新近促成愉景新城11座低層F室成交,實用面積493平方呎,兩房間隔,享山景及樓景。單位去年12月最初放盤價為780萬元,由於市況逆轉,業主連番減價,累減163.2萬元或21%,終成功吸引睇樓兩星期的年輕上車客以616.8萬元承接,折合實用呎價12511元。撇除內部轉讓及事故單位成交,今番成交價屬屋苑近年新低。

黃逸羲指,原業主於2007年3月以162.8萬元購入單位,持貨15年轉售,帳面獲利454萬元或近2.8倍

https://ps.hket.com/article/3351831/愉景新城2房戶累劈163萬元 成交價616.8萬元 創近年新低?

西站萬景峰Dynasty 好似都仲企得住
荃景圍個邊跌咗唔少
呢單都跌幾多,之前就算低層都要6百尾,跌左10%有多,,,,,,,
上年年頭睇過愉城,類似嘅盤夠膽開730,仲要極殘
靚少少嘅盤當時叫緊780以上

得罪講句,真係當下手買家on9
靚嘅都唔一定安全
最驚買到化粧樓
如果budget許可我寧願買間殘啲嘅番黎執過

愉城幾時要做大維修?話晒都差唔多25年了
LM 愉城618萬又真係幾抵
通常過咗三十年先開始傾
真係得返荃西未大跌
唔好話荃景花園啦
就算雀仔都已經好殘
又話新地已經算好
20年呀大佬
女神都會退色啦
暫時系
VC ,海之,柏傲,兩房仲守住10M
業主移民賣樓,經中原地產放盤僅4天,叫價730萬元,由於開價比銀行網上估價約797萬元大幅折讓,因而吸引大量買家睇樓,過去的周日曾錄得一小時內至少有五枱準買家輪流參觀單位。

其中一組買家即場還價洽購,經過4小時議價,業主願意減至718萬元,買家立即承接,造價較估價低約79萬元或1成,折合實用呎價16,934元。

原文網址: 樓市成交|荃灣翠豐臺2房業主趕移民上機前1天低銀行估價1成沽 | 香港財經時報HKBT https://www.businesstimes.com.hk/articles/141182/

呢間?
其實應唔應該把握跌勢,就算張原本個度平手或者蝕少少換間大d/ 新d

利申:荃錦住戶
今年年中睇過 又殘又舊 都開7百中 真係當人傻
部分望內園都ok嘅,不過開價太進取
高難度操作,銀行未必估到價

有大量現金先至可以考慮

我嘅情況就係租樓算數,大單位租係抵啲
荃西未大跌係因為啲業主前幾年先買
最多咪賺兩三成
依家跌市分分鐘賺得一成
其他屋苑買咗幾十年既業主就算劈價賣都賺幾倍五六七八九成 面不改容賣都無問題啦
係最近買咗舊樓班業主GG者
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞