荃灣二手上車邊度好(16)

964 回覆
4 Like 11 Dislike
長實A 級
劈到60-70萬考慮下
海濱有邨巴直去銅鑼灣,238X 直去深水埗,番工交通幾好
你指用料A級?但上次去見係咁貼壞lift指示網上都多人講成日壞lift
屎渠爆係咪得第一期低層發生過?第二期愛炫美好似冇事?
長實A "貨"級

上邊仲有S級, SS/SSS級
咁揚呀,係咪得呢間肯劈?
荃景啦,行到去地鐵站
邊個願意接手

個人背景:51 歲,月入$54K,單身,與家人同住荃西海濱花園自置物業(屋企人名下,一齊供款中)

個人物業:

1)荃西爵悅庭高層兩房租客本月尾搬走,向山及荃灣市景,16 年樓齡,現值約$8.6M,先後加按兩次,現total loan 約$4.6M

2) 與家人合資屯門青山坊壹號總站劏鋪,用加按錢及家人儲蓄已付全額

現有計劃如下:-

Plan A) – 找新租客繼續出租爵悅庭,租金約$17-18K;

(我之想法: 基於已51歲,將來比較難再申請按揭,如果繼續出租就應該會繼續持有最少多十年,到時26+ 樓齢,有些擔心到時樓齢大唔太值錢,所以再有以下 plans,有錯請糾正)

Plan B) – 放售爵悅庭後,套現約$3.8-$3.9M ,再買 $7M 以下物業收租,付首期厘印等後餘下約$2M,用這$2M作其他投資,例如買月派息基金(約7+%) ,保單融資,股票基金等

Plan C) – 放售爵悅庭後,套現約$3.8-$3.9M ,再買 $8M 以下(貴一點)物業收租,付首期厘印等後餘下約$1M,用這$1M作其他投資,例如買月派息基金(約7+%) ,保單融資,股票基金等

以上Plan B 及Plan C 分別在於新買物業價格不同,致餘下的資金有所不同

(我之想法: 用$2M 資金增值比用$1M 易發為;另新購物業晤想太舊,因為51歲難再換樓,希望十年後仍容易轉售的,例如屯區幾年樓齡新,有錯請糾正)

Plan D) – 賣出爵悅庭後,套現約$3.8-$3.9M ,整筆款項不再買樓收租,全部作其他投資,例如買月派息基金(約7+%) ,保單融資,股票基金等
咁易賣到?
我諗你個單位得返$7m中至尾
呢排落哂價喇
海之戀同埋全·城滙,呎價已經去到萬6,7

有心買嘅,又有必要既,我覺得都吸引,雖然個人認為2023年都會繼續跌,但要成功捉到低位真係好難
呢個年頭,自住ok的

區內人未必會買西站既

諗谷唔谷底好難把握的,間屋自己鐘意咪得囉
下年2萬
如果有成日去睇樓,真係估中谷底嘅機會會大增
呢個爵仔hater嚟,佢追擊左爵N年

以上故事都唔屬於佢,佢串人啫
下個post係咪要加番D警告字句
噤d AA同業主都要加
樓嘅嘢睇自己需要,冇人知聽日會點,但係你有需要請咪買囉
捉到谷底上面5%-8%都好叻,好似股票一樣好難足到個最低點
屎渠無再發生過啦我諗買得既都唔會諗呢樣

綠/居 , 私樓同價
海之戀邊有萬6
岩岩成交果單都萬9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞