荃灣二手上車邊度好(16)

964 回覆
4 Like 11 Dislike
跌市細換大係抵啲
我會先賣後買
海濱咪一樣沉
愉城呢單成交都幾爆, 之後買家用這個價去傾賣家點賣
別遺忘 雀悅庭
啲窗少同細就會有呢個問題
多唔多凶宅
爵入面啲路咁窄又工廠圍城
愉城起碼下面有個正常嘅商場
中原地產荃灣海之戀第二分行B組分行經理林恩信表示,受加息影響,二手市場出現減價潮,不乏買家趁機入市。其中荃灣全‧城滙7座高層A室成交,實用面積538平方呎,兩房間隔,享清靜內園景。單位上月叫價1120萬元,業主見無人問津,同月減至1080萬元,本月樓市更加靜局,進一步減至1030萬元,終獲買家洽購,最終以994萬元沽出,勁減126萬元或11%,折合實用呎價18476元,造價較市價低約8%。

林恩信表示,買家為同屋苑租客,鍾情屋苑生活配套齊全,交通方便,上址睡房置於客飯廳一邊,不設走廊,間隔實用,加上附設梗廚及明廁,見同類放盤少有,且樓價吸引,即購入作安樂窩。原業主則於2017年8月以891萬元購入單位,持貨5年轉售,帳面獲利103萬元,單位期內升值約11.6%。
荃景法團 管理有唔少問題
我前排入手荃景圍 真係舊 純粹平同實用 好多野要執 執到頭撚痛
ching入荃景圍邊度 介唔介意講下咩問題
一直住開荃景圍 因為空間問題換左荃威
冇記錯荃威應該係成個荃景圍最舊
雖然部分舊既係外觀野 大廈外牆時不時就要翻新
買得我就預左大執 真係全部水電要重新搞 原本水錶供水入屋條喉係鐵喉 裝修時全部換翻做銅喉 浴室重做防水 又要留意樓上會唔會有滲水問題
鋁窗因太舊已經唔合規格已自願驗窗 呢排要強驗就逃過一劫 屋宇署都冇出信俾我驗窗(因已自願驗 工程公司入紙去屋宇)
黎緊又驗樓 雖然又要俾錢 外牆翻新下都係件好事

荃威我覺得平台上面幾好住 開揚大風 平台下面如果對馬路就比較污糟 比較嘈
繁忙時間10-15分鐘落到地鐵站
死症係落西站架閪車20-30分鐘先一架 仲要搭半個鐘

我自己因為由細住開 習慣左荃景圍一帶靜靜地 加上有養狗 所以最終都係荃威成家

***有養狗要留意翻 千里台 同埋 家興係唔俾養狗

如果真係對荃景圍有興趣又有問題既 可以留個聯絡方式 我都係普通用家一個 荃景/荃中/千里/家興/翠豐/荃威 都略知一二佢地既優缺點 (只限荃景圍內比較)

我個人就覺得除左你真係睇中荃景圍平 / 荃威實用率高 否則買新少少樓真係會輕鬆好多 唔駛咁多野顧
已回覆 可以參考我最新回覆 謝謝
愉城2房去到616,荃景圍共榮圈要劈到幾多
加油
新細/ 舊大 其實要駛果舊錢唔會差太遠
新細樓價貴 但低層我強烈建議你三思
舊大樓雖樓價平 但裝修翻新後續功夫一定多
管理差呢一點的確值得擔心 因為直接影響屋苑翻新/維修工作
買樓唔好心急 慢慢睇
海濱有冇睇過 去西站都係行平路5-10分鐘(不可養狗)
其實買邊就冇乜所謂
最緊要就係啱自己
反而我個人就比較鍾意錦豐園
啱啱講完全城會即刻有個低市價成交

低過10,000,000
累街坊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞