Top Gun Maverick 壯志凌雲:獨行俠劇透討論區 (12)

717 回覆
9 Like 5 Dislike
皮褸可能係,西裝一定有分別,因為九成西裝遇水會死,一望就知
利申︰水洗過幾條自己既西褲奶過野

其實我係想入黎問下今次imax 版有無話會上幾耐[soasd]
變咗講洗衫
西褲都唔可以機洗咁好鞋搞喎, 西褲著一次就洗一次, 成日著好金喎
佢哋建議係風乾,同噴少少消毒噴霧,每季乾洗一次就夠
訂左uk版知唔知隻bd係唔係region free?
西褲一季洗一次? 有汗喎
特技
又要睇IMAX了
先睇screen x先,之後再睇多次IMAX
想問下有冇巴打之前喺R2B訂咗G-1仲未到貨
我追咗成個月都話未到
記得嗰陣時話9月會到
買咗Screen X期待
會唔會有啲distracting? 我都係睇返imax
幾星期前已經有現貨喎
我第一次睇Screen X感覺唔distracting 反而覺得幾fun 可能我之前都係睇普通場
吓?
有冇去3army 問吓, 佢地有好多現貨
睇完screen x ,短評幾句

開場前:發現每逢有人入場,個畫面會見到人影行來行去,驚緊影響睇戲感覺,好彩最後成場無人去厠所

音響:頭段差過 IMAX好多,尤其danger zone啲引擎聲唔夠震撼清晰,但睇到後段啲音響就正好多,投入感大咗

畫面:估唔到左右兩邊畫面係新畫面而唔係拉長個畫面,Darkstar同最後dogfight全部三面畫面好精彩,尤其F14個段最surprise,亦估唔到片尾都係三面畫面。
不過個screen好多灰直紋,感覺麻麻。

Distraction?對我無影響,畢竟我都睇咗唔知幾多十次,對白都識背咁滯,集中畫面音效係唔錯嘅體驗,更加似坐戰機觀感,但左右兩條黑線會有時令我覺得似置身航母控制搭

氣氛:套戲上咗半年,啲笑位我已經睇到唔識笑,但竟然成場仲有好多人笑,究竟係佢哋第一次睇定真係仲咁好笑?不過氣氛唔錯,驚險位都有人大叫,觀眾交到戲。
坐最後定中間好啲?
我係日本睇screen x 個體驗真係當純體驗就算
可能因為係連4d 同日文配音有關
不過的確係額外鏡頭黎
導演有講過係用六部鏡頭既側邊個排既鏡頭拍
我睇咗咁多次都已經冇乜點喺啲笑位到笑不過每次睇到iceman嗰幕都會好心酸
我覺得FGH呢幾行沉浸效果都幾好

証明為IMAX而生嘅戲要係戲院睇先得,我其實想係IMAX 戲院睇返Interstellar,唔知啲片商有冇得諗呢?
純棉料只可乾洗 亦唔好咁經常乾洗 唔夠著就造多幾條
想機洗就去買成衣 e.g.豬2000果d有polyester就可以喺屋企洗
尋日睇咗screen x
未睇過既可以一試既,多咗少少野睇
但我就覺得麻麻
始終imax好睇太多了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞