加拿大 Stream B OWP 討論區 (11)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike

如果係5年嘅degree嘅話係唔需要ECA
但係IRCC officer有權要求你提供
如果你比唔到就會reject你個owp application
係 dipoma要過ECA
肯定過唔到ECA?
佢唔係話搞ices/iqas 唔好搞wes咩
ECA唔只受wes的 有幾個機構都受
你打算用咩關係申請,common-law?
想問而家入境仲需唔需要做arrive can 同 eDeclaration?
依家出發係咪唔洗再做核酸?
「申請OWP個刻其實係唔使做學歷認證。」
意思只係assume咗加拿大承認你嘅學歴,而八大degree就多數都直接過到,但其實一日未批佢都有權要你交ECA
唔洗
我5年內Hi Dip畢業,WES做得到學歷認證?
有無人係Hi Dip申請WES? 定係需要用其他認證機構?
補充係IVE嘅Hi Dip,唔係醫科Hi Dip
我都係IVE high dip grad
都係用WES

首先你要打去所屬院校同佢講
E-transcript 去WES
佢會叫你填院校份form,比錢
Email 埋 Wes reference number 比佢就搞掂
次序上係咪咁樣? 上WES申請左拎reference no. >院校申請E-transcript
另外你講院校份form要比幾多錢?
因為之前睇過有啲YouTube 片啲heading
話冇車會乜乜乜原來標題黨黎
Share下 讀某本地大學 distance learning associate degree, 讀左4年先畢業。上個月申請WES認證。最終WES 認證是等於加拿大2年制Diploma。
(WES Cert上寫 “Canadian Equivalency: Diploma (two years)”).

其實外國大學行學分制度,除了個別學系外,無限制學生要在一定年期内畢業,同香港玩法唔同。所以如果唔介意洗D錢可以試下做學歷認證。因爲OWP 同 Stream B 真的好好好優厚ge渠道。。250CAD買個希望。
次序冇錯,IVE個邊50蚊
你係咪睇Brandy Chau
想問吓自己係咪都要upload e-transcript 同 grad cert上WES?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞