加拿大 Stream B OWP 討論區 (11)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
你去番digital photo 果個位有個問號
Click 入去就會見到會requirement
一陣睇 thank you
想問ircc 係咪唔會手動reply你, upload左supporting等到左個幾月佢都係好似用template覆我咁既
想問下如果係加拿大境內申請OWP使唔使做medical exam
官網咁寫
You need a medical exam if at least one of these applies to you:

You lived in one or more of these countries or territories for at least 6 months in a row within the last year

我已經係加拿大差唔多一年(揸緊SP) 期間無離過境
所以應該唔使?
唔會 淨係做都做死

仲未計有班癲佬日日webform 搭沉船
同埋想問"within the last year"
係計calendar year (ie 20220101開始)
定係係加拿大境內(上年九月)開始計起
已批 想知SOWP可唔可以 早過OWP主申請人入境?
之前有入境限制就話要主申請人有工先入得 睇晒上網都冇人講
SOWP 唔可以喎
一定要Owp入先過Sowp
應該係常識,無理由個OWP未入境可以俾左SOWP入,正常都唔會咁做,我諗都無人夠膽咁樣試。
問個弱智問題
owp application form 問我highest post secondary education
咁應該係填bachelor of science (已grad)定係master of science (讀緊)
已grad
thanks ching
client information果欄佢要我交transcript/enrollment letter
呢行都淨係交已grad果份?
唔清楚,我自己冇交client information
client information 應該你係你有中介人幫你做
人地交架
anyway thanks
宜家堆大學好撚鍾意encrypt 張transcript淨係比你印同睇 唔比你combine

官網 (apply in canada)
同埋我唔知點解無family information form imm5707果枱
即係譬如我有asso畢業 ug就嚟畢業都可以用asso去申請 使唔使等埋ug畢咗業先[sosa
想問下如果出世紙唔係英文,喺香港要去邊間做翻譯?
我嘅情況同你一樣,我用asso apply已經批咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞