加拿大 Stream B OWP 討論區 (11)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
想請教下大家 因為好迷惘冇朋友
想知我個流程啱唔啱
佢批左個張紙當係護照入面visa貼紙咁用
打印出黎 到左多倫多過關show比佢睇?

然後就去辦理銀行同工作證
銀行有冇話邊間好啲? HSBC ?
暫住downtown附近 但整工作證係咩玩法
有冇人知係咩中心整? ASC Application supporting center?
定係有其他辦理中心 有冇同路人指點下我 我唔係好搵到資料 另外當地電話卡有冇話邊間電訊公司整好 見上面話要落地整電話卡同sin 咩係SIN
上FB搵移加group再search keywords 應該好多料睇先係
請問IRCC - Police certificate (required) 呢個位要點樣填?
已經上14樓申請左CNCC

Document Name
Document Number
Issue Date
Expiry Date

想問吓有冇巴絲7月做完CNCC但係OWP仲未批?
虛心求教
我一家四口申請owp+sowp+2sp,2公婆owp+sowp俾咗$155x2 仔女申請study permit俾咗$150x2加埋biometric$170盛惠$780

去到family member選擇題時
有一題”There are fees associated with your family member's application. Will you be paying your family member's fees, or is your family member fee
exempt?”

我估佢呢度個fee係講緊exempt咗既$100 holder fee?

網上教學教owp+sowp要選返no,my family member is exempt from paying fee for this application “

請問仔女們既SP係唔係都一樣?

感激不盡
大家會喺香港考完ielts定去到先考?
幾時先可以唔洗打針
明白,唔該晒
要搞幾耐?
我19/8開acc
21/8 交application比埋錢
22/8 申請hd transcript
25/8 wes accepted
29/8 申請degree transcript + up埋兩張cert
30/8 wes accepted
2/9 completed 兩個禮拜搞掂晒

中間我有幾日唔得閒
如果我早啲搞埋degree張transcript會更快
我係香港考左celpip先去
咁到時PR交results係咪交scanned copy就得,實物洗唔洗帶埋去加拿大
有冇人login唔到個account?
GCKey login唔到
咁真係好快🙈我仲以為會好耐
有冇人呢兩日login唔到?
流程係落機後,機場入面理應有入境officer,搵佢哋,再用ircc 封approval letter兌換一張A4 size嘅work permit

銀行嚟講,雖然對香港人嚟講hsbc匯錢可能係最方便,不過我好撚憎佢,所以我一早喺香港開定咗個bmo離岸戶口;當然仲有其他選擇,你自己揀用邊間啦

SIN卡我唔答你了,呢個問題你真係太懶,google / wiki 下先
見到一炮過咁多問題就懶得理
重要好多問題其實都好易搵到答案
巴打想問吓開BMO煩唔煩耐唔耐, 我一樣唔想用HSBC
我另一個post見到個電話已經唔work, 可能已太耐
你係咪都打返佢地CS/ HK office開

BMO:低存3000CAD✅
1️⃣📞25224182會覆📞/📧俾你
2️⃣填Form+Passport+HKID📧返銀行
3️⃣開戶無手續費,一星期會有匯款指示
4️⃣一年內親身去已預約分行激活戶口+取卡
5️⃣未激活只能入金,暫不收低結存費
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞