G.E.M.鄧紫棋2022新專輯《啟示錄》集中討論區

450 回覆
61 Like 171 Dislike
老人與海同少年與海歌詞係對應
無估錯啟示之門係通向現實,即係廢土嘅Gloria被Evan救返,而佢嘅意識就去左機械人嘅Gloria身上
Gloria 嘅MV出咗嗰陣,我仲以為啟示之門開咗之後係會有個神行出嚟
又用愛ai押韻
應該去左現實
咁秋點算
一開始正路係覺得果個係類似天堂之門嘅野
我嘅情敵係我自己

希望秋有好結局
佢好可憐又好得意
有冇可能Gloria 同講秋講應該要勇敢去愛人,然後秋同Evan就一齊,但Gloria 就消失
https://youtube.com/shorts/S3wSbrqS6qY?feature=share

第九首有d失望,明明個旋律咁正,但首歌好似幾平淡
咬字清左
我都覺
如果對比番鐘意young man and sea多好多
其實都唔差 曲風有啲似《亞莉亞蒂之歌》

呢首本身melody幾好,但係編曲弱咗,可以做得好epic, 中段如果可以加長個音樂,成首歌會更完整
送埋隻機械腳俾佢
居然仲平過摩天動物園摩天動物園都賣NT$508
雙碟14首歌我覺得可以貴d
唔知香港唱片舖有冇得賣
可以留意下cdwarehouse, 我見佢摩天動物園嘅預購限定版都有得買,可能啟示錄嘅預購限定版都有得買
真係! 暫時最鐘意受難曲
好似内地聽眾最多迴響係呢首 但如果相對我會鐘意孤獨多D 個旋律易上腦
今日gem 個ig live 預告左 星期五首歌曲風
如果追左gem 10年以上應該會好熟
我估係復古R&B 類似 ANIY, 塞納河 果類
如果唔係就 重rock & roll 即係 what have you done 果類 但又同天堂回信好似唔係好夾咁
聽晚抖音直播應該又會劇透下
Btw 估唔到 連登居然有gem 新專輯討論區
如果想睇分析我推薦呢個channel
https://m.youtube.com/c/SKMUSICProduction/videos
塞納河果種曲風都好正
冰河時代又係好有以前嘅感覺
最尾段rap似句號最尾果段rap
原來曲風係 someday I will fly 既feel~~~
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞