G.E.M.鄧紫棋2022新專輯《啟示錄》集中討論區

450 回覆
61 Like 171 Dislike

你地講緊呢個大陸婆?
出左mv
宮閣啲編曲真係好犀利
咁Gloria 即係有自我意識?Evan鍾意嘅係Gloria 定秋
少年與海,淨係配樂+MV,個觀感已經好神,me&you個編曲又係好勁,好有科幻迷離嘅感覺
可以咁講 evan宜家唔知秋存在
但入面D角色都係有人戴眼鏡操控, 起底秋 唔係易過整返機械人出嚟咩
Evan都有玩果個進入虛擬世界嘅眼鏡,咁佢一定知虛擬世界係假嘅,佢對Gloria講:明天想見你,其實係約佢現實世界相見,應該係鐘意秋

btw如果佢鐘意Gloria的話,咁秋嘅情敵係咪即係佢自己
好驚變成嗰啲勁複雜嘅三角戀故事雖然我信G.E.M. 應該唔會咁寫
不如以後同宮閣合作算啦
evan係讀計算機工程 搵過搵唔到先決定整
但係暫時最神果首應該係 受難曲,見好多人評價都好高,受難曲嘅編曲其實好複雜,用左好多樂器,但合埋一齊又唔會覺得有違和感,以前乜都係lupo一個人做曬,而家就視乎首歌嘅曲風,再選擇用邊個編曲,不過講真lupo都係有料到
ok
但咁樣好似都幾好睇
唔係好傳統嘅三角戀, 因為情敵係佢自己
變咗一定要有人犧牲去成全
不過最衰蜂鳥冇好好咁對佢如果唔係就可以keep住合作
啟示之門後面會唔會就係現實世界
Trailer有一幕係Gloria醒左
尋日GEM Vlog話有5首歌都係上帝視角
希望唔好5首都係聖詩咁不過應該唔會
今晚聽日凌晨有得聽
http://b23.tv/uahgg4B

應該全部都唔同風格,仲有兩首歌嘅旋律之前trailer劇透左,仲未出現
暫時首首歌都好正
但最鍾意都係Gloria,好澎湃同磅礡
個MV都好正
搞到我好期待天堂的回信
http://b23.tv/qNuPCPY

有興趣可以睇下,呢兩個外國人睇《Gloria》嘅reaction,分析得好專業,佢唔講我都miss左好多細節位,youtube 搜尋 waleska herrera可以搵到佢channel,不過佢分析GEM嘅片無擺上youtube
好期待天堂的回信嘅MV
不得不說,真係好佩服G.E.M. 嘅才華,又識自己作曲填詞,有時連編曲都玩埋,又識編劇
期待
出咗新歌
睇封面Gloria 應該嚟咗現實世界度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞