G.E.M.鄧紫棋2022新專輯《啟示錄》集中討論區

450 回覆
61 Like 171 Dislike
改變方向 搵gem個男友
因為我覺得呢度嘅好處就係少人,而少人嘅好處就係可以好快咁睇完啲留言如果開10幾個post,我諗明星咁忙應該都唔會得閒睇晒
咁我下次story tag埋啊Mark先
而家只要有番過大陸撈過
係香港開concert就比人屌係上面撈唔掂要死番落黎撈油水,食相難睇
事實上G.E.M. 唔單止依架喺大陸撈得好掂,喺華語圈都佔有一席之地。我都唔點解啲人可以咁大口氣話人哋撈唔掂所以先返嚟香港撈邊度嚟嘅自信呢
其實我唔明香港d人自豪係邊
明明就市場細又養唔起人
其實佢都好重視台灣市場,亦喺台灣好成功好受歡迎,YouTube大部分view都係來自台灣
我覺得今次專輯無上一次咁正
真係以為依架好似80年代香港樂壇咁輝煌咩
我鍾意啟示錄多好多,雖然摩天動物園突破大啲,但太商業化同埋唔知點解覺得硬係有陣大陸味
我覺得好多人誤解咗商業化
5年前gem係咁樣睇商業化
https://www.zhihu.com/question/22450617/answer/859888877
明白,佢真係一個好有諗法嘅歌手
藝術家 好有自己諗法 同黃家駒一樣
順便提下今日19:40係抖音有個音樂節直播
唱5首歌 有4首新歌 賬號search銀河方舟
我覺得就算係以普遍人嘅定義嚟計
G.E.M.啲歌都冇人忽商業化

啲人成日話gem啲歌商業化、曲風單一真係不解之謎
我覺得好多人誤解咗商業化
5年前gem係咁樣睇商業化
https://www.zhihu.com/question/22450617/answer/859888877
我覺得就算係以普遍人嘅定義嚟計
G.E.M.啲歌都冇忽商業化

啲人成日話gem啲歌商業化、曲風單一真係不解之謎

老實講上一次隻專輯摩天動物園真係唔係首首鍾意
但今次反而首首都好鍾意
所以我真係好憎香港嘅「歌迷」
你聽歌要政治行先而唔係品質,ok無問題
但現實中就雙重標準到仆街
自己鍾意就係黃,單春、爆炸頭呢啲奶到出水就公司迫嘅
G.E.M. 就重因為句無殺傷力嘅689加油講到依家
G.E.M.真係由始至終都無講過傷害黃嘅說話
但見親就笑佢上海出世、死返上支那
見到佢哋重講緊啲十年前嘅嘢,咩CY加油、兒耶依夜果啲就知佢哋根本唔會睇人哋為音樂付出幾大努、幾有熱誠
一味係度盲反

調返轉所謂香港出世果班本土歌手林二汶啊呢啲就個個上晒大陸,真係諷刺
人哋話有機會返嚟香港開下演唱會,就講埋啲躝返上去啦
上面撈唔掂就返嚟香港搵食
同一道理嘅單春就話唔好同我爭搶飛
仆你個街,人哋明明都係香港出道嘅歌手
全世界都當寶,係得香港人咁撚仆街要盲反到佢去到世界末日咁

呢班咁嘅香港「歌迷」真係好撚乞人憎
但現實裡面未見過嗰班人
最多都係冇咩感覺, 好少話憎到想佢死
嗰班人真係佔好少數而且仲夾雜住啲專業打手 (由kingjer開始都已經有, 依家會冇搵鬼信咩)

客觀事實係 GEM 香港開演唱會都一樣爆滿
嗰班網上兇狼嘅就算鳩數啦
GEM 返香港發展就唔會,根本都冇咩好發展,最多巡演返嚟開演唱會,使鬼問准班傻閪咩
追完呢個post 我重新再聽佢嘅歌 佢啲歌真係唔可以聽一次 要不斷細味 見到呢到有香港歌迷好感動
我係由佢等一個他開始留意佢 知道途中好多香港歌迷冇再中意佢 始終中意G.E.M. 好難開口講比人知
但宜家留底既人一定係了解佢 打從心底欣賞佢既人 希望Mark對佢會好 快啲娶佢 成日好擔心佢啲唔開心歌詞講緊佢感情生活
兒夜姨野以夜儀野 -呢個真係好好笑我諗到G.E.M. 退休嗰日都有人淨係識post呢張圖成十幾年喇大佬,淨係識攞十幾年前嘅嘢去笑依家嘅佢
有啲人話佢淨係識鳩嗌,但差不多姑娘、好想好想你、畫etc嗰啲都冇嗌佢有好多唔同種類嘅歌,G.E.M. 不論喺唱功同創作方面都不斷進步緊,我希望嗰啲盲反嘅人嘅思想都可以進步下
超級認同,根本雙重標準到仆街,張敬軒喺微博講祖國生日快樂就睇唔到,Mirror 冇出過聲就屈人哋係黃,真係得啖笑
有啲真係好撚煩,你唱廣東話歌就會話你撈油水但你唔唱呢,又會話你係咪香港歌手嚟架,做乜唔唱廣東話歌啊
佢返嚟香港開演唱會,我真係黃牛都會照幫趁
但老實講我自己都唔希望佢返嚟發展
因為佢值得更加好、更加大嘅市場
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞