G.E.M.鄧紫棋2022新專輯《啟示錄》集中討論區

450 回覆
61 Like 171 Dislike
新歌幾好聽
So far最鐘意呢首
佢唱第一句我反而諗起Hebe完全係佢個啲style
《你不是第一個離開的人》暫時最好
但都係有D悶
只可以維持之前個水準
佢詞方面應該搵多啲人合作 好似咁多年嚟都係咁嘅feel
搵人合作就唔係唱作歌手啦,所以我一直覺得周杰倫無左方文山,起碼打個七折,GEM曲風其實算係多變,今次第三同第四首用左r&b同氣聲唱法,以前未試過,之前又試過rap,講悶嘅話,林俊傑就真係唱左咁多年,首首歌都一樣樣,鐘意GEM係因為佢所有野一手包辦,綜合能力太強,今次個mv故事又係自編自導自演,mv連續劇可以話係前無古人喇掛? 其實咁都算係好創新,至少我無見過任何一個歌手做過呢樣野
我都開始有呢個感覺 今輯啲歌嚟講hell我麻麻地 同以前好似
Gloria都真係幾有力量
離開同我和你 呢2首轉用咗氣聲唱係正 加上配樂都好新鮮
但就係唔夠眼前一亮
個人覺得比較震撼嘅係呢幾年嘅一路逆風 摩天動物園 孤獨同依然睡公主
孤獨真係震撼
暫時4首 呢首最好
多美麗 edm都幾特別
感覺係被個題材限制住
某程度上係福音碟 (seven letters to heaven & from heaven)
啲歌又要扣住劇情進展
佢平時最勁嘅真音高音都點到即止咁 好似怕破壞個氣氛咁
呢首反而係中意啲歌詞
覺得氣聲唱>真音
但比例上太多氣聲 對比細咗 層次感弱咗 冇以前啲歌咁有張力
同埋劇情關係 佢依家一首歌係focus 成個故事嘅一部分
變到首歌起承轉合唔係好強咁 都影響埋歌詞
佢好似係王岐山隻雞?
上隻碟最正係摩天動物園,灰狼,多美麗

佢好似好少跳舞歌,應該要出番啲

Btw佢幾時開演唱會? 都儲咗唔少歌
同意,孤獨好好loop
邊度聽返嚟
都作得幾難聽
第一首成首美國國歌咁
第二首扮鬼佬歌又唔係出色果隻

放心依d係大陸會紅
第4首唔夠一日就破咗100萬view
獲獎:
金曲31評審團大獎

入圍:
金曲24《Xposed》入圍歌后(至今最年輕入圍紀錄)
金曲31《摩天動物園》入圍歌后、年專、國專、年歌、作曲人
佢係王歧山 第一手消息
但反而上唔到熱門
聽聞每人最多三首上熱門 除非有其他首落咗榜
垃圾youtube
呢首明明升最快 但上唔到榜 好可惜
但係搞到洗版好似唔係咁好
摩天動物園嘅概念超正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞