G.E.M.鄧紫棋2022新專輯《啟示錄》集中討論區

450 回覆
61 Like 171 Dislike
https://www.bilibili.com/video/BV19D4y1q7Qw
ig直播回放 有講廣東話
仲有埋巴西人留言唔知巴西有冇得賣G.E.M. 嘅專輯呢
後面隻曾志偉好得意
呢首聽第一次覺得有啲太平淡,可能因為前兩首都偏激昂,但聽多次又覺得好有feel,同歌名好夾,好似所有嘢都靜止咗咁,又係唔同嘅曲風
G.E.M. 係咪真係諗住將《啟示錄》寫成小說或者拍電影
小說寫緊 但未必會推出
希望佢出,平時唔睇小說都會支持
Gloria
G.E.M. 嘅生涯仲諗住解鎖啲咩職業?
呢首歌愈聽愈有味道
真係愈聽愈好聽,G.E.M.好多歌都係咁
而家聽返 天空沒有極限,詞曲都好正,完整版可以期待下
gem真係慘 首受難曲受咗難 內地版過唔到審批唔見過
GG, 好鐘意受難曲
內地版專輯無啫,網絡無禁播受難曲,通常呢d情況越係禁,大陸人就越係吹奏,好事黎
原因係咩?太耶穌?佢好多首都講耶穌
應該係歌詞問題,批評某d野,之前第一次唱差不多姑娘,播出街之前都要改詞,你睇返rap of china個版本就知,摩天動物園都好似無嚮大陸唱過live,電視節目唔俾播
仲有啲歌詞?「還有拿著鍵盤的一群恐怖份子」
佢之前上北京衛視嘅「沸騰之夜」,個字幕將佢首《光年之外》入面嘅「緣份讓我們相遇亂世以外」變咗做「緣份讓我們相遇巒石以外」
反而《Gloria》咁濃厚基督教色彩又過到
咁《受難曲》應該出事係段 What the Fu.. 同「恐怖份子」度
睇怕都係喇,佢首Walk on Water入面都有句「上帝讓你我經歷坎坷 只為把珍貴的玉雕刻」都冇禁到,仲喺跨年江蘇跨年演唱會度唱埋出嚟。所以《受難曲》被禁我覺得唔太關宗教事
我覺得應該關粗口諧音事
句句似箭(死賤)
麻痺(媽b)的惡魔
玩到咁真係有啲文字獄
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞