G.E.M.鄧紫棋2022新專輯《啟示錄》集中討論區

450 回覆
61 Like 171 Dislike
唔明你呢句有咩意思
聽人講係用英文祈禱
得我哋少部分人珍惜有咩用,絕大部分人唔會去理佢所做嘅音樂,見人哋返大陸發展就係咁鬧
其實係冇平台討論姐
基本上全部新歌都上過香港youtube熱門
而且gem啲歌後勁不嬲都好癲
都會上榜同拎唔同獎(雖然佢唔care
期待更多新歌嘅Live
想聽天空沒有極限 Live
佢啲歌真係後勁好癲,例如泡沫、來自天堂的魔鬼,多遠都要在一起呢啲都係本身唔太爆,但就可以因為一個live突然爆到個個都識,講緊係首歌出咗成年幾兩年之後先爆
呢排又好多人聽多遠都要在一起
無必要理其他人點睇喎佢叻係事實
佢既作品已說明一切所以要好好珍惜
唔懂得珍惜事物既人, 你點講佢都會挖苦你
真。作品的說話
好鐘意find you
但個編曲真係一言難盡
我一直覺得Mysecret嘅編曲好神

寂寞星球的玫瑰
The voice within
美好的舊時光 
Twinkle II
(仲有其他)

第一次聽就覺得好獨特
從此就認得首歌
而整隻碟個氣氛都好少女味 主題連貫

但呢一兩年有一大堆歌都好唔鮮明
(兩個你 平行世界 透明 多美麗 倒流時間 好想好想你 )
我聽前奏係唔會即刻知係咩歌
係得《很久以後》好好聽,keep住loop
另外《句號》都唔錯

又或者係一堆好新嘅嘗試
呢啲歌好鮮明,一聽就知係咩歌,但覺得唔係好襟loop
我覺得佢嘅rap.....好似太用力..
(孤獨 超能力 依家睡公主 差不多姑娘 摩天動物園)
又要講 即使詞有深度 但曲跟唔上都係遺憾
我以前好鍾意聽Beyond嘅歌,詞曲同樣頂級
傳唱度先會更廣,gem呢啲歌偏向叫好不叫座

覺得今次隻碟曲/編曲嘅水平有回升返
但編曲仲係無當年My Secret咁驚艷
全碟最愛《離心力》。
MySecret隻碟好似有幾首都唔係佢哋作,原曲係外語
我自己都幾鍾意MySecret,不過感覺唔係原汁原味
對於你而言,你可能更欣賞gem作為創作者嘅一面
的確佢可以保持穩定詞曲創作係好利害

而我,我更喜歡gem作為performer
佢唱嘅《你不是真正的快樂》真係好觸動我心
所以我一直好想佢可以唱更多唔同風格嘅佳作
可能曲人地寫,詞佢自己寫都係一個好嘅配搭。
例如出道作《Where did u go》嘅曲及編曲都係好好聽
我已經諗緊下一張專輯幾時出
gem見到你咁講應該會發癲
心諗新專輯先出無耐
睇嚟我同你嘅taste都幾似,又係勁鍾意MySecret,當年我loop咗我的秘撈同寂寞星球的玫瑰成一千次,到而家都未有另一首歌可以令我loop咁多次

兩個你 平行世界 透明 多美麗 倒流時間 好想好想你呢啲真係好generic feel,又唔會話唔好聽,但冇個種編曲精心設計過嘅感覺,好湊數feel…

同樣新碟最鍾意離心力
打錯咗秘撈
係我的秘密
有一排G.E.M. 咪有秘撈嘅,我仲以為佢將佢秘撈嘅經歷寫咗做歌
幾好 幾好
好好聽
可能鐘意致天堂的信多過回信少少
不想回家,ICE AGE,受難曲,YOUNG MAN AND SEA好神
回信FIND YOU, 離心力都好正
個人心目中排名
1. Hell, 冰河時代, Find You, 天空沒有極限
2. 不想回家, 你不是第一個離開的人, 離心力, Gloria
3. 少年與海, 受難曲, 讓世界暫停一分鐘, 夜的盡頭
4. 只有我和你的地方, 老人與海
去亞視報天氣
私認為鄧女士歷年最佳大碟係Revelation>Exposed>Cityzoo>My Secret
由佢第一張EP開始我就鍾意佢。蜂鳥時期嘅大碟係三首廣東歌加其他幾首國語歌,無論係曲風歌詞編曲etc都係my all time favourite (除咗下一秒同埋Oh Boy),我好鍾意佢三七分嘅呢種歌曲分配。然後請佢唱多啲side track嘅live (eg不存在的存在/潛意識的殘酷/末日/18)
最後希望你哋班「香港樂迷」請你地繼續堅持你哋口中所講嘅「信念」,唔好同我哋搶飛🙏
我愛瘋蝗漿,更愛鄧詩穎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞