G.E.M.鄧紫棋2022新專輯《啟示錄》集中討論區

450 回覆
61 Like 171 Dislike
聽日MV留啦
呢啲係 for youtube music 唔俾人留言
youtube自動備份 等聽日mv啦
因為呢個係純audio影片,通常唱片公司都會咁做,等人可以集中返喺正式MV到留言
Oh原來係咁
一路逆風我都超鍾意,不過唔知點解呢首一直冇唱過live,唔知係咪因為題材敏感
出道開始聽去到Xposed 停咗 摩天動物園開始聽返
發現自己唔聽唔係因為討厭佢 而係蜂鳥嗰種行銷令我反感
上一隻碟係我19年Top10 Album
今次知佢出碟好期待 但又想出哂先一次過聽
而家終於等到

但我見碟嘅次序同mv次序唔同
我應該跟邊個

好認同上面講Gem係需要出去發展先做到佢想要嘅音樂
佢嘅音樂格局好大 香港環境唔夠佢做
真心覺得係佢咁多作品入面嘅神曲啲詞好撚正
碟嘅次序跟時間順序
總結返今次隻碟如果要揀邊幾首最鍾意,我最鍾意嘅係:
離心力、不想回家、find you同埋天空沒有極限

但其實首首都好鍾意,真係好難揀
其實都唔係呀,少年與海唔係發生喺車禍之後咩?
天堂的回信,呢7首歌都好有power
冇留意上半part 添
應該係頭 7 首致天堂的信
下半係 7 首係天堂回信
我最中意少年+老人與海少年與海勁撚正但好少view
G.E.M.之後會講解MV排序同Album排序唔同嘅原因
聽完佢講解睇吓有咩領悟 再睇吓跟邊個方法聽

如果MV故事排序應該係:
少年與海(入職背景同識到Mark)
受難曲(被人圍攻)
Hell(閒語太多開始思考關係而鬧交兼炒車)
只有我和你的地方 + 不想回家(沉迷娜娜送嘅啓示鏡)
你不是第一個離開的人(遊戲識到人 而因為Evan愛上秋 / Gloria所以被秋刪除咗Gloria)
冰河時代(秋唔知點處理段關係同Evan冰封咗關係)
Gloria(Gloria係廢土不斷祈禱搵方向)
老人與海(Gloria接住Gloria最後度大門入咗現實世界)
Find You、離心力、讓世界暫停一分鐘、夜的盡頭同天空沒有極限(睇多次MV好易明)
我都好鍾意少年與海
我都鍾意, 少年與海係top 3會唔會太怪
我都係少年與海後面嘅旋律勁正,覺得自已真係好似漂泊喺大海咁
老人與海嘅旋律又係勁正,而且係講堅定不移嘅愛
呢兩首我覺得加埋一齊真係昇華咗好多個level,我好鍾意少年與海個編曲,但我自己鍾意聽vocal ,所以如果唱多幾句我會更加鍾意
真係 少年係feel到佢絕望到懷疑人生
但老年係一句一句解答返自己 成件事好撚正好感動
聽到勁讚嘆
我覺得好多香港人都有默默留意著(始終youtube spotify嗰啲一定有見到)
但就唔會傾出口
跟佢想你跟嘅順序
啫係佢點出你就點聽啦
呢度有post會討論gem已經好難得了
早幾年俾人屌到撻皮
最後呢首歌 聽完好感動 有種抱有希望 事過境遷嘅感覺期待聽日嘅mv 鄧紫棋真係好叻豬
珍~我都係
好鍾意個mood
天空沒有極限
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞