G.E.M.鄧紫棋2022新專輯《啟示錄》集中討論區

450 回覆
61 Like 171 Dislike
果班人唔會進步,永遠只係死淨把口
係音樂界小粉紅嚟
見到近年G.E.M. 真係無咩奶共醜聞講就會繼續無限放大十年前嘅嘢
永遠活係平行時空
如果佢當年繼續留喺香港發展,都冇可能可以喺NASA唱光年之外啦直頭連光年之外呢首歌都會唔存在
光年之外係喺我心目中Top 1
Mirror重好笑
坦白講我唔反鏡,亦都唔撐
因為係根本無乜興趣理,歌就只係聽過一兩首
亦都唔會留意佢哋啲新聞(除咗阿mo果單)
但就日日見兩邊啲人屌嚟屌去
結本唔會有結果

不過唔記得邊個話咩Mirror用作品說話
我諗過咗G.E.M.呢新專輯之後
除咗佢,無乜人有資格講呢句
唔計今集碟呢14首,其實我覺得光年之外、倒數、句號呢啲都好正
但呢14首真係太大突,搶晒風頭
練好啲唱功先啦
香港人就係咁
一個人話佢乞人憎,其他人都爭住話佢係
其實到底佢做咗啲咩,根本就冇人會理
唔返嚟發展係完全正確
我諗好多人應該都有睇過嘅
做音樂咁撚難
仲要好多人其實唔係好撐
咪離開下第二度睇下有咩發展lo
去過第二度番黎hk開concert又屌
又話咩撈唔掂就死番黎
連單春都話撈唔掂,好撚on9
屌佢新疆綿都話啫, 笑9佢撈唔掂
Mirror我同情佢哋
但佢哋唱得少少嘅咪得一兩條友
而且抄 kpop 嘅我不如走去睇真 kpop
起碼人哋唔少都係有先天優勢+後天努力

實在唔想睇啲明星廿幾三十歲喺度賣努力,過一排又開懷才不遇mode
一個明星生涯好寶貴,大部分真係紅到嘅都係細細個開始練起,呢行飯真係唔係咁易食
求下唔好再推,遲啲買唔到飛
希望下年會開演唱會啦
請珍惜gem , 少數仲可以令大家驕傲既香港人
G.E.M. 嘅live質素真係買紅館最貴嘅價都值
嘥氣啲人咪又係當佢係大陸歌手
我覺得佢今個Era改咗唱腔,明顯冇以前咁重鼻音,用多咗氣聲,悅耳咗好多,之前有段時間真係太重鼻音,而家咁樣唱好好聽好正
好難得連登居然有正常討論
睇嚟閉關呢半年真係落足好多功夫
佢唱完Gloria之後一直口up up講啲乜野
唸聖經?
睇完最後一首mv有種唔捨得既感覺 每次聽完一首新歌都好期待故事既發展
呀gem真係一直無忘記初心 唱功同創作既能力都不斷進步 用賺返嚟既錢投資落音樂到
雖然好想佢出返多d廣東歌 但無可否認普通話歌既受眾係更多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞