G.E.M.鄧紫棋2022新專輯《啟示錄》集中討論區

450 回覆
61 Like 171 Dislike
琴晚又loop返童話三部曲,最鐘意都係《突然之間》,呢首嚴重被低估,仲要好多人無聽過

https://youtu.be/ljakSDUjijc
新歌希望有返一兩首rap
呢幾首都幾悶喎
盲粉唔好死撐啦
頭2首唔悶呀
CHAPTER 3 《只有我和你的地方》

https://youtu.be/UNgHD07NQKU
感覺好似<Hell>,但只係唔同唱腔
老實講得<Gloria> 有驚喜
是 gloria個驚喜在於個mixing有電影感
反而覺得暫時最好係chapter 3,主要係唱出果種科幻迷離嘅感覺,不過我唔太鐘意佢不停重複you~you~
https://youtu.be/EjHBRBMSzmU

第四首出左,感覺又好過前三首
Gloria成首MV真係無得輸,震撼感好強
用左500萬拍,淨係chapter 1
呢首下面producer寫tma
好似幾首歌個製作班底都唔同
呢首so far係最洗腦
*睇錯 係呢首係tma produce
其餘好似都一樣班底
唔知之後歌係咪tma
成個chapter 1得佢一個人出鏡
應該好大舊錢都係拎去整CG
好想知最後會點樣收得返條大數
最好聽呢隻 都係比較慣tma 編曲
宮閣嘅編曲我唔算好喜歡

me & you 有驚喜呀⋯佢唱腔都唔同咗

目前想排
你不是第一個離開的人 > me & you > Gloria > Hell

不過成隻碟真係好明顯係想入獎
定位 曲風都好入金曲獎feel
呢首好聽!
你on9
新歌好撚好聽
4首入面最好
chapter 4個mv好正,結尾畫面係chapter 1嘅opening,而家成個故事開始慢慢變得完整
而家佢啲歌好似用積木砌出嚟咁
而家啲歌好硬掘掘
唔係唔好聽,但係來來去去都係呢啲pop rock歌

音樂曲風上無咩突破,詞亦都係一般唔夠深度

應該要搵啲唔同嘅音樂人合作,咁先會進步
問咗一個聽開外國歌兼本身唔鍾意G.E.M.嘅FD意見
佢反而覺得今次新專曲風有驚喜 令佢想追成個系列
暫時佢排列 Hell, Me & You, Gloria, Man Who Laughs
而我就咁排 Gloria, Man Who Laughs, Hell, Me & You
幾鍾意 Man Who Laughs 因為覺得好臺式style
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞