[PolyU] Freshmen入U懶人包 暨 你問我答區

321 回覆
17 Like 8 Dislike
睇番d舊文應該大o係under學生會就玩得,應該係跨fac,中o就fac攪。
即係最遠只可以識同faculty姐姐
Engine那有女
建議
利申reg 咗兩隻
唔建議reg有crcw erew嘅car,白car無問題
我啱啱18歲加咗英文名落身份證
但係jupas冇加
係咪要去polyu同AR講
係 可以叫佢哋幫你改
我網上填form ar1 然後email畀佢哋嘅話佢哋會唔會趕得切整

我唔想AR又要嘥時間整多張
放心 學生證係你去到poly登記咗佢先會印張卡出嚟
Q: 想問有咩soc?Google完都搵唔到list egisnwgsks
A: Interest clubs: https://www.polyu.edu.hk/en/sao/student-development-unit/copy-of-polyu-student-organisations/interest-club/
Fac/ dept 莊: https://www.polyu.edu.hk/sao/student-development-unit/copy-of-polyu-student-organisations/faculty-school-departmental-association/

Q: 你好,想請問optometry有冇學會,如有ig係咩,感謝 goat
A: @29optsa_optomistic

Q: 想知唔同hall 有咩特色同文化 - 火火
A: 可以睇置頂嘅 2022 理攻 POLYTACTIC,但入面嘅介紹係hall莊提供嘅,當廣告咁睇就好

Q: 多唔多fm住hall ><
A: 唔少,始終fm priority都幾高

Q: 想問下asso yr2 入yr1 英文LCR係咪當你係dse有4,因為我英文3個reference checklist話要讀ELC1012 同elective C
A: 以reference checklist為準

Q: 我係讀Scheme in Biotechnology, Food Safety and Chemical Technology 係咪要乞食 TAT
同埋我見到sem 1 pre-assigned 已經有21個credit 咁仲使唔使reg科
Thanks! OK
A: 要睇你打算揀咩major,但最差嘅出路應該就係lab狗
好景啲嘅出路會有medical sales, 食環狗
或者轉行做mt, 教書, 繼續讀書

你係咪dse無讀理科要underpinning?
pre-reg 21 cr已經叫做爆cred,你想reg科都無你份

Q: 幾時可以申請住hall ? Hshsii no akan
A: https://www.polyu.edu.hk/en/sao/student-resources-and-support-section/residential-life/hall-admission/hall-applications/prospective-local-full-time-undergraduate-students/

Q: 幾時要科? Ddg hunk m
A: reg科:https://www.polyu.edu.hk/ar/students-in-taught-programmes/registration-information/subject-registration/schedules-for-subject-registration/

Q: 想問817-819 reg day除咗拎student ID 之後會做啲咩?同埋freshman 入mock registration 點解試唔到🙈 Tko bb
A: 到時應該會有faculty/departmental soc嘅攤位
mock reg15號已經開始咗,如果到而家都入唔到建議你直接電話/email搵AR

Q: E家係e-student check study information仲未有department pre reg嘅科目係咪正常,timetable都冇record Nsvnfnsv
A: 建議你直接電話/email搵dept general office
今年應該得返中/細O
好 謝謝你
係咪開始覺得poly啲嘢好流
如果遇到入唔到網上系統,睇唔到timetable,申請唔到嘢等等問題
請直接同校方對口部門查詢

先係咁日用safari system係咁“oops something went wrong” 我覺得流流地
跟住netID 瘋狂入唔到個technician 叫我等3、4個鐘
跟住交改名form 唔係fillable pdf又唔係webpage 係.doc 我已經覺得唔知講咩
重要唔俾學生用VPN

希望Oday啲人warm啲
Q: hi 我係讀Digital Fashion(top up)想問都係reg2科 car? LCR係咪可以tran credit同都係要自己reg? (呢科只係讀60個credit 好似同其他科唔同 唔係好清楚要reg咩 謝謝你們🙏🏼) Small potato

Q: 你好呀我今年係senior entry入嚟
我揾到上年我嗰科個docs寫我要讀兩科car
但係我見#2寫其實係要讀4科
想問下我係唔係淨係揀兩個region嘅科就ok㗎啦?
另外都想問下crcw同erew關唔關senior entry事?
份docs直頭無寫
唔該晒咁多位ching 25推

A: senior entry 淨係讀2科CAR& SL就得
2科CAR一定要係CAR M+CAR A with EREW
LCR要求因人而異,dept喺收你嗰陣會決定你使唔使讀,照你reference checklist就ok

?????

要㩒上面Trust content from sender先load到圖
Sorry
Gmail 睇唔到
最好都係用返MS outlook app
我個科冇soc
點算
想問今年有咩ocamp
利申fm
想問有冇人讀過BME1D03
建唔建議fm讀
建議啊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞