[PolyU] Freshmen入U懶人包 暨 你問我答區

321 回覆
17 Like 8 Dislike
通常fac dept soc都會搞
學會都應該會 但唔清楚
係,因為upload咗上dept網站嘅DPD通常都要login PolyU ID先download到

如果喺dept網站搵唔到DPD,可以去library網站搵course programme database(都需要登入),但會update得比較慢
Thx
關於 Poly 健身室

帶張康文月票/時票/任意pt 證書去shaw 地下申請,八仔入錢再喺POSS book 時間就用得

建議每次早一個星期嘅早上就book
Full 到仆街
下晝已經冇曬位
真係好9難book
Q: 係咪要交哂留位費同學費先會收到學校email?而家仲未收到 - Sjsjsbdbdqosn
A: 唔係太明白你嘅情況,你而家入唔入到去eAdmission?你係用咩方法交留位費?如果銀行入數或者eBanking需要一日時間處理
Q: 想請問computing&AI呢科本身有冇莊㗎?唔該晒 - K.
A: https://www.instagram.com/p/ChE6hZCBjX2/
Q: 想問下依家我交咗錢,收埋jupas email 話收到錢,eAdmission用jupas account登入埋,係咪等15號registration就得?好驚自己做漏野,btw多謝幫助解答🙏🏻🙏🏻 - Haha

A: 正解,依段時間你去做嘅係影幅好好睇睇嘅相for學生證

會唔會叫人信耶su架
明顯啦
巧汪啊 汪汪汪 warm
Q: 請問點樣開PolyU student ID? - cccc
A: https://www38.polyu.edu.hk/eAdmission/index.do
佢係會有分享會同教你點reg科,都會搵返你嗰科嘅人同你傾下計,有與趣報下冇壞嘅,但同樣嘅嘢你去自己科嘅soc攪嘅orientation都聽得返
不過後面一半時間都係傳教,join唔join就自行決定
Q: Dept斷莊係咪冇得玩Ocamp - Zzz
A: 如果Faculty莊都有搞ocamp,你都可以報

Q: Data science o camp 有咩玩 - Ryan
A: 請直接向主辦單位查詢
請問讀food safety 有冇前途架?
Q: 我唔係好明開student ID同學校email係點搞😥個eAdmission好似無邊個位係for呢樣野,定係用jupas ID入左就已經係搞點?- waiszuosm
A: eAdmission應該會指示你幾時可以做Registration,你到時到候再login返搞手續就得

Q: 想問下有無得double major或者transfer去第二個major,如果有嘅話有邊d可以揀,同埋個requirement係咩 - 大癲
A: 因為政策問題,internal transfer去第二個department嘅可能性好低,就算你爆晒4都唔容易做到。Double major有兩種,一種係CBS/ENGL互相之間嘅double major (https://www.polyu.edu.hk/ar/students-in-taught-programmes/registration-information/major-minor-study/list-of-double-majors/),另一種係 Second Major in "Artificial Intelligence and Data Analytics (AIDA)" / "Innovation and Entrepreneurship (IE)",要睇你個programme有冇得咁玩,前者需要GPA過3,後者需要GPA過2.7
Q: 請問物流與企業工程個programme裏面洗唔洗讀physics相關嘅科? - 真垃圾人
A: 睇舊年嘅Programme document,見唔到有咁嘅需要

Q: 請問upload學生相係咪要等15-16號registration 果陣先做到?因為依家係eAdmission見唔到有位整 - asjfhf
A: 是

Q: 15-16號就要登記+交半年學費(tuition fee $16050),而17號,18號分別係公佈appeal成績同申請覆核。如果到時入咗第二間大學,poly 係咪唔會退返呢16050? - abc
Q: 如果想等埋appeal result睇吓有冇得申請reconsideration先online register,係咪可以遲過15或者16號先 pay tuition fee 定係都要俾咗錢先?唔該晒 - by 沒有連登帳戶的fm bb
A: 要喺限期前照俾第一期學費,如果reconsideration round出到新offer俾你,交咗嘅學費會退返晒俾你

Q: Building and real estate 請問poly/bre有咩scholarship可以apply? 要求係點?thanks! - Spring
A: Scholarship有分University-wide同department提名
University-wide scholarship: https://www.polyu.edu.hk/sao/student-resources-and-support-section/scholarships/scholarship-types/
Departmental scholarship: https://www.polyu.edu.hk/bre/experience-and-opportunities/scholarship/

Q: 幾時開學~ - Kaka
A: https://www.polyu.edu.hk/ar/students-in-taught-programmes/academic-calendar/
Q: 想問入左civil是否乞食
有咩特別嘅soc
Declare minor有冇prerequisite話要幾多gpa
Rejupas要tran credit係咪語文/ge都會tran到
Thanks - Hey

A: civil at least出到嚟一定有工返,但係預咗係辛苦工(physically/mentally上嘅)

報soc: 可以睇咗開sem後oweek先

Minor: Poly 係 take minor instead of declare. 好多時係要你申請到take個minor先可以讀minor pool嘅科. Minor只要meet到嗰科嘅requirement基本上都會入到 generally係2.8 除非係D好熱門嘅科 例如 computing 就會要interview再決定俾唔俾 minor要喺year2 sem 1 9-10月 apply 想take嘅就千祈唔好Miss deadline

Tran語文: 攞以前張transcript 去faculty 申請 tran cred,以前個grade有B應該都批
Q: 讀data science係咪冇人請 - 乞衣
A: 要睇你行DSA定ISFA stream先答到你
以往嚟講ISFA grad都有人入到銀行、保險或者統計處
Reg啱科
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞