[PolyU] Freshmen入U懶人包 暨 你問我答區

321 回覆
17 Like 8 Dislike
感謝回答
咁我想問有無咩方法
可以開sem 前拎到d科目notes同tutorial ?
想提早小小溫書
除非你識人之前讀過問人R source
而加左RR右RR
其實唔係想不勞而獲
只係想溫書
如果你識啲高yr嘅師兄姐可以問佢哋拎source
開sem前幾日啲prof通常會upload lecture/tutorial 1嘅notes,但好少會直接upload晒所有material
想問吓通常會upload去邊
唔係好熟poly個system
blackboard搵返你想要睇個course就得
不過依家仲未有得睇下個sem嘅course
如果佢想比past paper with Ans 我地
都係會upload上去?
留意email 應該會有位advisor約你見面
不過提早grad既難度幾高
如果係成班一齊畀就係
如果你自己問佢拎就會through email
fm記得多啲check email,好多你想知嘅嘢都可以喺入面搵到
另外推介下excell啲興趣班,每個課程都只係50蚊,非常抵玩
Q: "我今年係senior entry入嚟
想問下poly 29號先比我㩒Proceed to Programme Registration係唔係正常?
我見29號已經開左學 我學生證都未有得整
又無得reg科 佢係唔係會自己派定啲科比我再睇下add/drop period入面add唔add到好科?
另外都想問下有無啲for senior entry懶人包 定係都係同#1#2差唔多?
唔該晒" - 25推

A: 29號先俾你registration睇落唔太正常,建議你直接打去你programme hosting department嘅general office問一問

你要知道嘅嘢同#1 #2差唔多,係留意返GUR、讀CAR嘅要求同Year 1 Entry有唔同 (https://www.polyu.edu.hk/ous/undergraduate-degree-curriculum/curriculum-framework/articulation-degree-programme-or-senior-year-intakes/)

Q: "poly nursing如果GPA爆得好有冇機會轉其他五寶科目" - 想轉科嘅nursingFM
A: 跨學系internal transfer機會極微

Q: "點樣調schedule 同埋點樣先可以調" - Belloooooo
A: 如果同一個subject group內,你想調嘅component(tut/sem)有位,你可以直接好似平時reg科咁add嗰個component,你新揀嘅component會overwrite舊有component
如果另一邊無位,你要先搵到人同你swap,再直接搵你嘅instructor處理

Q: "Poly 毒撚多唔多同埋有冇毒撚soc" - 毒撚
A: PolyU咁大,內向同外向嘅人你都一定會搵到,而且唔使太介懷邊個soc啱毒撚多啲,anyway我個人覺得棋soc幾啱內向撚玩

Q: "想問嚟緊個禮拜係咪得reg day 需要返學校 乜嘢email都收唔到:(" - Defgh
A: Registration唔需要返學校,喺eAdmission直接填資料就得,開sem前會另外安排日子收學生證,到時先使返去
總之上堂肯主動啲同人講嘢,R下人食lunch,唔好成嚿薯仔咁
原來可以咁嫁
咁我做完past paper就send比個prof.
睇下佢會唔會share ans 或者改
暗o先係最好玩
尤其係以前部委人搞既暗o
不過一切已成過去
想問仲未收到email係咪正常
有咩玩
想請教senior year entry係咪好多科都無exchange呢樣野
其實有,不過會好chur,因為你有 intern / ser learn / general studies要讀
係要開左學先知有冇得報定點?

見好似無乜u life 所以想去exchange
我係senior entry
我見我dsr elective啲科唔係撞咗pre assigned 嘅科時間, 就係今個sem冇開或者未讀pre requisite嘅科
咁我可以點
Dse 10幾分經HD上poly 多謝poly俾呢個機會俾我 希望唔會俾人笑後門狗啦🥹🥹🥹🥹
通常yr4 sem1 去,你可以問下dept staff
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞