[PolyU] Freshmen入U懶人包 暨 你問我答區

321 回覆
17 Like 8 Dislike
認真讀書
1.想問past paper with answer全部都係由prof.提供?
有無咩網站可以睇返以往既past paper溫書

2. Reg科同add科有咩分別?
而加佢叫我8月19號至23號內 reg科, 之後23號開始,add/drop科就去到9月中。
即係我係咪可以所有科都reg晒先, 然後23後到時再慢慢挑選?
咁快已經做past paper溫書
1. library網站有得download past paper,但唔係科科有提供,亦唔會有model answer/marking俾你睇

有啲科會俾你交past paper script俾tutor comment,或者會俾past paper答案你溫書,但要睇prof/tutor制唔制

2. reg科時段係俾你擺需要讀而無預先由dept pre reg嘅科 (e.g. CAR/SL/free elective/DSR elective),喺正式開始reg科前會有段mock reg時間俾你摸熟系統操作同排timetable ,去到正式reg科時間大部份人都會喺開放嗰一刻入去搶科

開sem後到9月中嘅add drop period原意係俾你改選揀咗但發現唔啱讀嘅嘢,如果add/drop次數多過4次會有懲罰,下個sem會遲人30分鐘入去reg科
Q: login poly eadmission見到有張debt notes,話25號前要交tuition fee,係咪跟上面個銀碼交就得?另外兩科5**有scholarship,個notes上面個銀碼係咪已經自動扣左錢? Thanks巴打 - 爭1分入medic
A: 係,如果你合資格攞post-entry scholarship,學費都係照原價俾,開sem後department會另外再出scholarship俾你

Q: Data science DSA係咪可以準備乞食😭 - 乞衣
A: 睇人嘅造化姐
有人入ibank 有人入retail bank 其實入咩major唔會完全影響到你之後做咩

Q: (Asso上yr3)點知邊啲科可以tran credit? - 牙蘇囝
A: 因為Senior entry嘅syllabus已經縮短咗,一般嚟講唔會有得額外credit transfer

Q: 我想問reg day嘅subject可以係邊度睇 - Hi
A: 開咗PolyU ID 之後入去eStudent (www.polyu.edu.hk/student)揀subject search

Q: 小弟讀Poly nursing,想問poly nursing有冇學會,佢嘅ig係咩 - 火車
A: @29nsa_hemera
讀food safety有冇機會做到營養師 ?
緊係唔得,我改個名嗰陣係笑人阿豬阿狗無牌自稱營養師
香港無法例監管營養師依個title,有啲人得個food degree就話自己係咩係路
food出嚟起碼都要去外國U讀返個dietetics master
我喺FM BB
想知a range 幾多%
唔同科唔同,無人知
Q: 係咪第一年一定有hall?有冇入hall攻略🫥 - 讀唔到CU嘅人😂
A: 你依個問題#3有提過,只要你唔介意hall buliding,你從未住過hall嘅話報hall通常都有得住,但4年1宿只係優先權唔係保證,如果你唔夠分(住得太近學校)都有啲啲機會無得住

Q: 想問mls學會ig係咩 thx - She
A: https://www.instagram.com/29mlsss_miraculous/

Q: Applied science and textiles student association啲人點 - Sgeg
A: 依度唔方便亦唔會評論,請自行判斷
點計宿分 佢老母話四年一宿 但我冇宿位
小弟rejupas BRE,有之前u嘅transcript,想搞credit transfer waive左啲common core/language盡量提早grad
請問poly有冇academic advisor可以去諮詢下個stduy plan/credit transfer嘅詳情?thank you
想問JS3557
BEng (Hons) Scheme in Product and Industrial Engineering
有冇Tg gp Thank you
12. senior entry洗唔洗讀heathy lifestyle
唔洗 淨係讀2科CAR& SL就得
2科CAR一定要係CAR M+CAR A with EREW

咁senior entry係咪唔使fulfill A D M N 4個area
就咁car M 同 car A +crcw同erew就得?
Q:想問Finance多唔多數野?會唔會好難-紅磚美人
A: Finance 嘅數係有數字 Data Sci嘅數係冇數字 Finance不外乎都係sub下數 再攞粒數做下分析架啫 唔會難 AF School接近每科都有group project咁滯 比較似係考緊你將嗰堆finance 模型嘢初步理解下然後apply+present條theory個結論出嚟 唔係數學白痴+有D對數字嘅理解能力應該都夠做 利申嫌finance科sub數太無聊就去玩minor數學proof嗰堆嘢嘅acct癲佬
睇professor心情
利申試過7成幾分攞A 亦試過8成半攞B
Ocamp唔同區搞有咩分別?
感謝回答
咁我想問有無咩方法
可以開sem 前拎到d科目notes同tutorial ?
想提早小小溫書
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞