[PolyU] Freshmen入U懶人包 暨 你問我答區

321 回覆
17 Like 8 Dislike
冇入過subject code
Yes
我知

但係我categories 冇car揀
#243 第2張相
佢而家話LSGI year 1 唔使讀CAR
佢又知我冇咗car呢一欄
仲夠膽死同我講year 3 先要做car

唔緊要同course個個同我一樣就得
臨近reg科,我哋接二連三收到類似咁樣嘅提問:

dept已經pre reg咗x credits俾我,我仲應唔應該reg科?reg幾多個car好?會唔會好chur?

讀書能力因人而異,一個sem幾多credit叫輕鬆,幾多credit叫忙,係無一個客觀嘅答案。有啲人一個sem讀12-15 credit已經覺得好辛苦,有啲人讀20-21 credit都仲係神態自若,你屬於邊種人就要你試過先知。

學校對workload嘅官方答案係:FT student每個sem嘅workload唔可以低過9 credit,唔可以高過21 credit。以4年制degree programme大約有120 credits,120除以8個sem,每個sem平均workload應該係15 credits。如果你要minor/secondary major就另計。
我係想早啲讀完有機會做其他嘢
係佢份welcome letter叫我係year 1 嘅時候揀多啲GUR架!
有waitlist之後就唔再有add drop count
有冇揀咩semester?
得一個揀
2022/23 sem1
想問暑sem 係咪等於暑假
如果暑sem reg car 會唔會有靚car 揀
是 5月尾至7月中 = summer sem
冇計啦
你地係改制後嘅第一屆
啲野都未清楚點運作
所以你地未有得reg CAR住

dept叫你year 3先reg CAR係因為上年份programme doc都係建議year 3先reg
雖然我覺得CAR呢啲都係愈早搞掂好啲

咁你聽日應該唔洗reg科
因為所有野都pre-assign晒
好!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞