[PolyU] Freshmen入U懶人包 暨 你問我答區

321 回覆
17 Like 8 Dislike
又到Jupas放榜嘅日子
嚟緊將會成為PolyU FMbb們嘅你
可能對嚟緊幾年嘅學業或者大學生活
心中或多或少都有啲疑惑 唔緊要!
機會嚟啦 飛雲
依家有一個機會俾你問吓Poly學生/校友
由課程安排 邊一個subject好讀邊一個伏 去到canteen好唔好食 campus邊個廁所乾淨
只要你哋肯問 我哋就會盡答

伸手是個壞習慣 問之前記得先睇睇下面嘅FAQ list
如果係問個別programme/department嘅問題 記得講清楚program/department嘅名 而唔係Jupas code

為咗照顧未有連登Account嘅學生
我哋亦提供咗一個Google Form 俾大家匿名發問
咁啲解答就會放返喺個post到 記得追post
https://forms.gle/zyjLDvWtTyc2ps157

祝 大家讀書事事順心 科科拎A range

同時歡迎大家入嚟PolyU圍爐Post吹水
[PolyU] 紅磚大學討論區 (71) - 漫長嘅summer
https://lih.kg/3093830

脷伸 本post同基督徒 Hall撚 暗o撚無任何關係
FM入U懶人包

入學手續類
Jupas收咗你要做咩?
交咗5000蚊留位費之後,記得喺開Student ID 同Email
https://www38.polyu.edu.hk/eAdmission/index.do
非常強烈建議你開咗學校Email後喺手機裝MS Outlook mon實個inbox,因為所有重要通知都只會經email收到

點樣拎學生證?
喺你開Student ID之後,你會收到指示upload一幅證件相用嚟印落學生證度,嗰張相會跟到你grad,所以唔好用中學雞嗰陣啲柒相
之後大約8月底要返學校收學生證
學生證記得跟身,唔係每次返學都要登記。而家學校所有出入口裝晒黨鐵式閘機,而且有大量本地人+外籍人士食蕉守住,冇可能做跨欄師

我要申請Grant Loan交學費,點搞?
請參考SAO嘅教學:
https://www.polyu.edu.hk/sao/student-resources-and-support-section/financial-assistance/government-financial-assistance-schemes/categorisation/
注意第一期學費會喺開sem之前收取,學資處係唔會出得切錢俾你,除非你家庭經濟狀況特殊(e.g. 綜援撚),可以申請遲交,否則你要自己籌旗俾住先

學業類
點計GPA?要點嘅GPA先畢到業?
請參考官方教學:https://www.polyu.edu.hk/ar/docdrive/_sso_for_student_and_staff/assessment/AssessmentResults.pdf
畢業嘅基本要求係過1.7,如果你連續多過一個sem唔過1.7,咁你就好可能唔可以繼續讀落去
畢業時出hon嘅標準係Award GPA,同你嘅weighted GPA通常一樣,second low, second up同first hon嘅界線分別係2.4, 3.0, 3.6

咩係CAR?CRCW, EREW又係咩嚟?
除咗你major嘅course之外,你喺grad之前需要清曬30 credit 嘅GUR
GUR入面嘅AIDA, 中英文course同埋LIDP 會由你department代你reg
而CAR 同SL就需要你自己reg
CAR係通識課程,有分A D M N四個範疇,你需要喺四個範疇各讀1科,4科入面又同時要fulfill CRCW, EREW兩個要求
一般做法會係其中一科EREW,一科就CRCW ,其餘兩科就揀冇CRCW, EREW
Fm sem1唔太建議讀有EREW/CRCW嘅CAR,因為都需要寫3000字嘅paper,year1 sem1 未識寫assignment paper走去讀好易爛龜

Reg 科有咩要留意?
請睇以下Reg 科常問答
1. Pre-reg左普通話CLC點轉廣東話
如果係CLC1104P/CLC1105P可以係adjustment period / add drop 轉
先到先得售完即止

2. 新學生reg咩科好
参考自己科既program docs, 一係自己dept intranet,一係library "PolyU Course Programmes Database"

3. CAR reg咩科好
自己睇 registration date 邊科d位去得最快 / 問下睇有冇人讀過

4. Free elective 點fufill
讀乜都得, 通常3個玩法
1. 用黎讀minor (year 2 10月申請)
2. 讀多d CAR
3. 讀多d 自己dept 既elective

5. CAR肥左點算
冇得retake, 請reg返同一個area 既CAR

6. SL跨sem 點計study load
每個sem 1.5cred

7. FYP 跨sem 點計study load
每個sem 3cred

8. Minor apply完點排時間表
所有野自己安排自己reg, 唔會有人幫你
讀唔掂可以drop

9. Reg科第一日confirm 左但發現有錯點算
喺reg科同開sem前adjustment兩段時間內
可以無限次入去subject registration改

10. 如果fail左pre requisite點算
可以同department 講, 如果gpa好會放比你reg

11. 全部major科嘅vacancy係0點swap tutorial
搵到人同你調再email teaching staff

12. senior entry洗唔洗讀heathy lifestyle
唔洗 淨係讀2科CAR& SL就得
2科CAR一定要係CAR M+CAR A with EREW

點樣積累工作同Exchange經驗?
1. WIE&工作經驗
WIE係一個3 credit不過冇timetable嘅科
簡單黎講就係要你地累積工作經驗
包括做intern、part time etc
並由你地嘅department approve先count時數
視乎department,一般由100至300個鐘不等
有D intern 冇規定year,但係一般都唔收year 4
同埋,department需要一個sem去process然後update落你地嘅assessment results,所以year 4先做,好可能process唔切
同埋,工作經驗越多越好

2. Exchange
本人冇去過exchange
所以只係提供基本資訊,詳情去website、send email同聽talk了解
PolyU exchange主要分以下幾種

2.1. faculty nomination,去外國
由faculty nominate,於sem 1 or 2去外國exchange
https://www.polyu.edu.hk/geo/exchange-and-study-abroad/outgoing-students/semester-exchange/
具體requirement由院校決定,一般對英文、GPA、語言有requirement
英文要考個IELTS或TOEFL,依兩個exam成績有效期係2年
GPA要至少2.75
語言係因為有d大學係用西班牙文、法文、德文,要有證書證明

2.2. CMTEX,去中國或台灣
嫌外國遠或者貴,可以考慮exchange去中國(自行送中)或台灣
requirement主要係GPA,另外部分院校只係for部分faculty

3. 義工
雖然香港好多義工團體都係藍營
幫嘅多數係新移民、南亞裔、老人
但係都建議你地搵一個可以寫落CV嘅義工黎做,有證書嗰種
當係一種disguise又好,左膠上身又好,依d經歷都可以喺你搵工、吹水、過年三姑六婆嗰陣講得出口
多唔多靚仔靚女
點先可以靚grade
小妹就係
唔玩ocamp好浪費.. 有暗o我都會照玩
一生人得一次做freshmen
Q: 想問下幾時有得睇data science scheme嘅programme document - Fm

A: 因為今年先改行scheme-based admission,所以暫時未有Scheme嘅DPD睇住,你可以去返department網站(https://www.polyu.edu.hk/ama/study/ug/ds_scheme/),喺programme document底下搵返舊有兩個programme嘅DPD參考住先(需要用PolyU ID登入),今年正式嘅DPD會喺開sem前後出
你係暗o 搞手?
今年polyu fac/dept/soc 都搞暗o㗎啦!
上年都唔俾搞㗎人咪一樣o個個都搞ocamp
係咪即係今日做到嘅剩係得俾錢?
入website proceed唔到去下一步
要校方收到你俾咗錢嘅record,先可以落下一步registration

所以交咗錢都再要等一等,應該幾個鐘就ok
Q: "請問Product and Industrial Engineering 前景如何?
是咪乞食?" - 垃圾人

A: 參考返之前Jupas post嘅答案:
ISE似係Engine界嘅BBA
ISE入學後有兩條路
分別係: Product Engineering with Marketing同Industrial and Systems Engineering 咁睇下你中意邊一面多啲
而出路有呢啲 但其實最重要係你唔好限制自己嘅可能性我識有人讀完ISE去做programmer添
Industrial Engineer
System Engineer
Project Engineer
Quality Engineering
CAD Engineer
Sales Engineering
Business Process Analyst
Business Development Engineer
請問有冇詳細ocamp情況

見shitty CUHK 都有大o細o之類
我就係睇完都唔知有咩soc
想問吓關於reg科嗰啲programme docs係咪要等activate咗student account 先睇到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞