岩岩又睇多左次interstellar

317 回覆
695 Like 22 Dislike
仲要係睇IMAX
粒方:最Nolan嘅Nolan電影
尋晚都睇咗次
用科幻包裝嘅親情電影
又睇到我眼濕濕
其實科學都好多嘢不斷推翻緊?會唔會依家嘅理論先係bug?
唔同人生階段睇返,應該會有好大感受
觀眾唔應該好似當佢科學紀錄片咁捉bug
最多係啲theory 咩5維空間果度多水份,佢太空物理果啲例如極限docking 果part 基本上現實都係咁樣做,仲要啲terms例如用retro thruster,rcs 果啲全部用得岩同埋拍到出黎,好似玩緊ksp咁正。
千萬不要在google搜尋Docking
你嗰度公啫
我呢度唔公喎
好似講過唔會出續集
我覺得都係嘅 一出續集就會搞wo 晒套戲
Hans Zimmer 出品 必屬佳品
例如Batman
Old age will burn and rage at close of day
Rage rage against the dying of the light

當年唔知咩意思但係都好震撼
想講佢解釋黑洞個位 搵張紙對接篤穿佢 講得幾好 同埋可以周圍同人講
佢呢個位係講緊蟲洞
十幾年前既科幻電影已經用緊呢個例子
都唔可以話係例子
已經變左meme 來
近期雷神4 用呢個所謂例子已經直接變左係gag 既一部份
有無巴打幾年前海運上左interstellar IMAX 限定 去左睇
冇分別,地盤都係地球上面
你可以用圖書館既重力做例子都得
女拳電影
女主角係浸左水之後講過:(前人)可能岩岩降落冇耐(因為好大重力,時間極慢),所以d數據都係重覆好初期

然後男主角就話:我地竟然冇計算到呢點,你地班仆街剩係得童軍技能

以上對話就代表佢哋落去之前根本就冇諗過呢點,但落到去收到數據先理解到一件事有
Murph出嚟話已經三十幾歲嗰度
真,仲有Inception
佢同Nolan 勁夾
套戲被譽為演繹廣義相對論最好既一套戲,入面所有情景都係根據科學原理黎拍,全部有根有據,就連你地話佢有bug既蟲洞入面其實都係根據科技理論拍出黎。。。。

https://kason2047.pixnet.net/blog/post/236881765-%e3%80%8ainterstellar%e3%80%8b%e8%b6%85%e6%99%82%e7%a9%ba%e5%82%99%e8%aa%b2

真係期待連登偉科學家超越霍金既一日
做得meme梗係咁上下
Matthew真心勁好戲
嗰陣睇完都已經好多人講話剩係對住個mon做到咁投入好難
咪就係 同埋佢地只係一班冇實戰既科學家 一開始第一個星球未落之前黑人係計過話落去一個鐘就等於地球過左七年 但事實唔係 咪就係佢地計錯數
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞