岩岩又睇多左次interstellar

317 回覆
695 Like 22 Dislike
犯駁喎

第一,套戲本身個時代&科學設定直到copper脫離黑洞之前都同現實基本上冇分別,咁anne hathaway嗰句嘢放喺嗰個時空邊有理據?同埋大家都知佢想搵仔。

第二就係佢冇解釋到愛係乜,直接話係就係嘅叫玄學,而套戲本身至少用科學包裝。

唔係話哩句嘢做主題有問題,係佢個message放喺嗰個位真係好出戲
初頭男主角著嗰件 Carhartt Michigan外套好型
brand set 咗base, 應該有能力send data 返地球
問題係, 地球已經自己搞得掂

brand 變真condom 定其實個base 都有其他人去咗就唔知
最bug我覺得係肉身穿越黑洞架太空船同人應該未入黑洞已經碎晒,引力潮汐

但點都好,係好睇嘅
重睇啦
我上面講果堆理論係入黑洞之前講
佢地根本知個蟲洞係邊個放
加上,佢都冇講點解黑洞入面會係咁
又點解事件限界係可以自出自入?根據而家科理論你未埋到去都死左啦?
又點解入面係時光機?
仲有上面啲人講點解大海星球重力咁勁但唔洗火箭助推都出得返來?
你話佢冇解釋愛,其實佢乜撚都冇解釋添
又冇問題,得愛有問題?
你明唔明咩叫幻想架?
一出就想買,不過無限量盒慳返
呢套又係有Jessica Chastain
所以我咪話

就算先行條友冇死 落到去粒星
過得半個鍾 研究到啲咩

根本未有研究數據俾主角團拎到返去
Dunkrik咩都睇唔到 只睇到導演功力真係好高 咁都可以唔悶 氣氛又有 但真係唔知套戲想講乜鳩
有d連登仔最鍾意科學癌上腦
第一佢係睇緊戲
第二路蘭從來都係借條橋黎講人同人既情
Interstellar 講父女既情大到跨越維度
Dunkirk講勇氣
TENET講有能力既人點樣唔信命運改變因果
D科學癌患者就係咁針住細節
Netflix 版cut 咗IMAX畫面上下
你講故事設定就更加唔make sense啦,你舉嗰啲例子全部係故事入面所有人有共識嘅設定;anne句嘢只係該角色嘅個人感受,仲要大家明知佢只係為咗搵仔發爛炸先講嘅廢話,佢把口講出嚟完全係冇說服力

改做結尾murphy 講或者cooper 自己講先講得通

突然為咗傳遞一個message 而整個夾硬嚟嘅對白咪出戲囉,將科幻片變玄幻片
咪on9, 講緊對白差,唔係message 有問題

條女發爛炸關父女connection 咩事?

最叻係你啦,明知連登仔咁on9你又要上連登同連登仔玩

日日睇班傻仔係度病發真係好爽
Interstellar 咪係傑作囉

我有講㗎

但我知nolan 邪教徒係唔比人有其他意見

Dunkirk 離譜到咁你地都死撐
最鍾意恥笑你啲一邊上連登一邊話連登仔乜乜乜嘅連登仔
咁咪幾好
大家都開心
mass唔係細好多咋wo
又咁講,我真係無乜反應
勁無聊呢part尷尬地笑左
認真非玩膠
霍金好似都有講love??
然後話人拎住套理論尻吹
我想睇下到底應該要點
Yes and Einstein mentioned god.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞