岩岩又睇多左次interstellar

317 回覆
695 Like 22 Dislike
conservation of momentum
邊有搵霍金
搵左一個霍金嘅friend 當代相對論最勁嘅Kip Throne 呀
真 至少最尾個幕大家就係身邊
但係依幕大家分開唔知幾多光年 個種距離感好無助
依個係第二個喊點
第一個係第二次拎起張被個女已經唔喺度嗰吓
好複雜
係霍金咩
屌 科幻片背後嘅科學係真定假都無所謂啦
最緊要好睇
唔通你會屌星球大戰 阿凡達 進擊的巨人唔科學咩
搵邊個邊個做顧問哩啲係marketing 嘅 gimmick 嚟姐
幾靚套戲入面都覺得佢個樣好醒目
你咁激動做咩
啲音樂好正 印象最深係呢首喺Miller plannet嘅bgm

https://youtu.be/F6aIiijduXk

每1.25秒會有一下”tick”聲
相等於Miller’s plannet過咗一個鐘 = 地球嘅7年

第一次睇到好震撼
收皮啦 之前d post個個都講佢有搵顧問 拍出黎最接近理論
係你先覺得唔洗理
眼高手低
應該要點改善呀大師 真係想聽下你有咩高見
Bug係邊唔係有哂科學理論咩
呢個我都有疑問
明明係偉人 + 自己祖宗黎
就算唔熱情都未至於冷尾都唔稍下

型撚到
真係好想笑啲話有bug 嘅人
大佬呢套戲黎, 你會唔會話avengers 有bug

你話啲physics 有bug, 人地成team 人
有晒physicists 比意見, 你覺得你有bug 機會大啲定佢有bug 機會大啲?

你可以話佢拍得差, 可以話佢表達得唔好
但點都唔係有bug 囉
都唔少係拎住個theory 再9 吹
身後身都有句明了嗎 看穿了光陰 腕表那指針書房裡抖震
書房個場戲係我最鍾意
我印象中係話粒星接近黑洞 所以果度附近嘅時間慢過出面
love is the only thing that can transcend time and space

呢句嘢係成套戲最大敗筆
連燈好多愛因斯坦級會員
Gravitation time dilation ,愛因斯坦既理論
呢套嘢Christopher Nolan拍
個劇情去得好快同係咁跳,但係節奏控制得好同交代得好清楚唔會有突兀
例如呢?
哩套係貫穿成套戲嘅主旨嚟架喎 敗筆喺邊
唔好以為見到個love字 就反左膠上腦啦好嘛
一部號稱以科學方法拍攝既電影
爆一句咁既野
好出戲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞