岩岩又睇多左次interstellar

317 回覆
695 Like 22 Dislike
呢套野啲科學理據係有kip thorne睇住
而kip thorne係hawking啲friend
出面個隊友本身唔洗死可以一早入番船到
琴日再翻睇
覺得係講維生裝置爛晒
兩個只能活一個
嗰句嘢最大問題係好似個癲女人想情緒勒索無啦啦爆出來啲金句咁
咁又唔算
個女太空人完全係搞屎棍
呢條八婆又係,叫佢走又唔走
為咗救佢,又要lady first 俾佢上機先,Doyle就咁俾佢累死
個幕應該係 cooper「推」走自己架機,反作用力下就推 brand 個架機向前,而唔係就咁「分開」
因為如果只係分開,理論上無外力下應該兩部機會 keep 住個 speed 繼續向前,同原來無分別
應該係見到佢老豆先知冇死曬隊友
小心俾班教徒咬啊

大師作品拎7.8分佢地都好意思出黎打飛機

一句到尾 用三條timeline 溝亂黎去拍歷史戰爭片就九唔撘八啦

試下唔開nolan 個名俾分 隨時6分都無啦
我有疑問
主機本身係動力向前,cooper 個架只係「分離」,然後因為黑洞引力向下跌,並唔係射出,唔明點解有反作用力
等於你係天台放個波落地,你隻手都唔會有反作用力啦
我覺得分離純粹係減輕負重,咁先講得通

仲有個關於時間個bug, 佢話圍主黑洞外圍飛令佢地用多幾十年,但其實佢圍住黑洞飛所需時間,並唔會因為佢「時間過得慢」而變長
例如A以光速由香港飛去美國要2 分鐘(just example), A 時間會過得慢啲,但由始終以觀察者睇都係2 分鐘,並唔會因為A時間過得慢,觀察者會老得快過A, 只係A 老得慢
上半 part 就係我講咁,所以有個引號 quote 住個推字; 如果齋分離的話就係你放波咁既 case;所以只可以 assume 套戲係有啲 mechanical 既機制去推開,好似你抱住隻貓佢用腳踢住你跳走咁
下半 part 我諗應該係,如果代入你個 case,A 的時間 2 分鐘,但出面睇既人就會見佢飛得超慢,飛黎飛去仲係你頭頂咁 如果唔係你咁講既就只會係觀察者都仲係身處同一個"時區"

不過再講就唔係解釋係變左幫套戲兜咁
佢又唔係極嚴謹既設定,我覺得無謂太深究;亦因為咁有人唔鐘意覺得係假科學。我自己就覺得表達得唔錯,有啲真實性,引人思考再加啲超科學既想像

至於拍得悶唔悶我諗就見人見至??
「A 的時間 2 分鐘,但出面睇既人就會見佢飛得超慢,飛黎飛去仲係你頭頂咁 」
呢個唔make sense
我就係覺得唔係咁,我會覺得係觀察者仍然係見到兩分鐘, 但A 覺得唔洗兩分鐘到咗
有冇物理學連登仔解釋吓邊個啱
但個 concept 就係咁,點解會覺得唔 make sense?
因為你覺得外人睇埋去架飛機唔多郁咁好奇怪??
不過兩樣野其實係一樣,只不過你擺 2 分鐘做外人睇個時間
電影中既 2 分鐘係 A 既時間,咁相對外間就變左超長時間
都係個句,香港去美國需要兩分鐘係「觀察者」時間
「A 時間過得慢」唔會令「觀察者嘅兩分鐘」延長
你個 case 如果你堅持觀察者係 2 分鐘
咁 A 既時間就會短 ...
佢一直講飛黑洞要多啲時間,個慢左就係相對其他地方既時間
如果唔係咁講 "慢左" 無意思,變左只係架機受重力影響行慢左而唔係個空間受重力影響慢左

不過講返轉頭我都唔係咩物理學家,只係嘗試討論下
不過質量同速度個理解可能又唔一樣,A係一個較高重力嘅地方, 觀察者係會見到A 好慢甚至靜止
好似都只係想講人類可以生存同永續係靠愛 呢樣野超越客觀環境對人類既限制
近排重睇,個黑人單獨入Matt Damon個基地嘗試維修機械人嘅時候,佢好似白兵咁撼到個頭盔
呢個係信念黎
唔係法則黎
主角唔靠愛點樣一次又一次喺極限狀態入面堅持落去
佢哋喺土星附近執到主角,即係未穿過蟲洞
次次睇都覺女主好撚膠
累人累物 害死隊友
套戲本來用一啲好實在嘅科學做注腳點
即係唔同 star war /star trek 嗰啲科幻片
佢入面嘅科學係好現實
例如入面去計時間/黑洞等等嘅劇情

去第一個星球
明知個星球嘅黑洞隔離
呢班最頂尖嘅科學家會唔知
個星球經歷嘅時間同太空船嘅上面有咁大差異?
另外喺地球都要火箭射上太空
去到第一個星球又點用架飛船飛返出來?
仲要喺黑洞旁邊

如果一開始唔係用咁實在嘅科學做注腳點係無問題
但偏偏就係咁實在
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞