岩岩又睇多左次interstellar

317 回覆
695 Like 22 Dislike
啲專家食屎啦
開樓上啲人話齋
幻想最緊要
乜嘢都要真實不如返屋企睇紀錄片啦
拍攝手法: 以科學計算及模擬太空/黑洞
主旨: 愛可以穿越時間及空間

請問有咩衝突 定係 你意思係 理性科學嘅故事唔可以加入感性嘅情節咁?
Yes. God doesn’t play dice, but it’s a response to quantum mechanics. He never claimed that he’s a Christian. And considering he devoted all his life to physics, I doubt that he even believed in the existence of any higher beings.
唔得
科學家不應談戀愛
yes but he did speak of the word, God, right ?
美國農民限定
佢有講過個黑洞個frequent 很低,有可能偷雞入到去。合唔合理我就唔識了
果句野係佢既信念
我都唔明點解你會當佢發爛炸
大佬出太空九死一生
幾乎係十成十返唔到去
佢地既任務係搵星球落腳,仲要係唔知落唔落到既
佢出去係自殺喎?
如果唔係有個好強既信念,要搵返佢愛既人
或者好似cooper 咁要保護自己既下一代
邊個會走出去搏?要死喺地球死唔去咩?
而且套戲唔係就住呢句野而拍
anne 講完,cooper 都覺得係bullshit
但去到最後關頭都係呢句野感染到佢
去到黑洞既中心既時候可以用自己同個女既連結同愛去具像化個魔方出來做時光機,最後解決個問題
anne 預先講係要令觀眾知道後尾點解會發生咁樣既事
我真係想知黑洞變時光機佢地喺戲入面邊度有共識,又咪任得個導演吹?
成套野根本冇一個科學理論係make sense
人地喺自己個幻想世界入面用緊自己logic
你就講到佢要跟真實咁去咁

仲有唔怕再講多次
其實套戲所有野喺未來人類既眼中已經發生過哂
所有設定喺套戲發生之前已經定左
並唔係由角色既動作同故事來推進同發現
所以佢點講都通
你點都冇得駁佢
係囉,我都覺得呢度有bug. 計算得失的話,杽女本唔值得去。但唔去個星球,又做唔到水星方一日,地球已千年個效果。冇計,劇情需要。
matthew mcconaughey到底有幾屈機
商業片又掂 電視劇又掂 藝術片又掂
仲要選埋州長
I guess so. But it’s more of a metaphor?
magic mike
well god knows
佢個黑洞嘅樣同早幾年嘅真係影到嘅黑洞差唔多樣
有仔女,更加明白
小murph依家都好靚女冇崩壞
先10零歲慢慢等佢再有好作品啦
cls 龍門搬定未?講緊角色個科學觀同佢哋嘅行為一致,大家都知飛船識飛咪揸飛船囉,冇人覺得愛有咩力量咪即係講愛係突兀囉,又跳去咩時光機有共識 我跟緊個故事進路講,明未?

你企喺上帝視覺睇完個結局再倒帶去諗先覺得句嘢冇問題,純粹因為句嘢係key message , 而我講緊出戲係因為睇到嗰個位嘅時候係未知結局,所以根本唔會覺得句嘢make sense

我橫睇掂睇佢就係發爛炸,早唔講遲唔講,信乜念啫?講完又唔係由佢去證明到句嘢係真,咪即係玄學囉 好明顯你著重嘅位同理解同某部分人唔同,無謂拗,最撚憎你啲傻鳩文青感性行先,睇套戲見人同你唔同睇法就無啦啦撩交嗌
同埋我覺得love 嘅意思唔係真係有呢樣嘢就大晒
只不過係因為有呢樣嘢人類會keep住有動力去繼續探索
你睇完成套戲都唔係用返上帝去倒帶來理解
咁你咪理解錯左囉
你要講科學講邏輯可以呀
根本成套戲就係用左時光機既無限LOOP
佢地開頭會出發就係因為COOPER 自己入黑洞推左果幾本書
佢地先會搵到NASA
你睇到個開頭其實就係結尾來,亦都係新一個LOOP 既開始
有蟲洞係因為未來人類放喺度,時間線上就係要主角成功所以人類先會有未來進化到識玩重力同時空穿梭
即係大雄出得到世係因為佢坐左時光機返去令佢父母認識,你以為叮噹個故事係叮噹來到先開始,其實大雄出世果刻個故事已經係結尾,只係開左個新LOOP
Interstellar 成個故事既時間穿梭係玩緊決定論,即係而家既野有發生一定係因為過去既野發生左所導致。而有蟲洞果一刻、啲書跌落地果一刻,已經同你講左成個故事要exactly 咁樣發展,所有人一定要某時某刻講果一句說話,條時間線先唔會錯。唔好話講野,佢地喺太空船入面吸少一口氣都已經唔係果條時間線。
如果你睇完套戲,開頭唔當結尾睇,結尾唔當開頭睇,唔用上帝視覺,咁你理解呢個故事既方式本身就係錯左。
由啲書跌落地果刻開始,導演已經同你講左,係差在未出字幕
佢話︰「唔洗駁喇,個故事已經完左,我話係咁就係咁。所有野都一定要係咁同只可以係咁,所有唔同意個故事既人都只會輸,得導演贏,講完。」
我啲片套套都好睇
套戲個黑洞嘅CGI係根據物理學家顧問俾嘅理論方程式整
套嘢好睇到我記得當時睇得好投入,最尾Murphy瞓喺病床嗰幕好大感觸
最大個bug 咪佢個時間膨脹囉
個重力勁到咁人體點頂得順
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞