[淺倉唯] Super Hero Time 討論區 Revice 47 , 暴太郎戰隊 23

669 回覆
3 Like 1 Dislike
SABER最大問題係後面話所有野包括主角群既勝利都係全知全能之書定好曬
將前面飛羽真既努力用一句天選之人否決曬
如果唔係中期既角色建立係幾好
人格上的確冇
佢成個英雄歷程,係基本上完全冇經過挫敗,吸收反省嘅情節,到最後佢都係話故事嘅結局由佢決定

只係有人同佢打佢打贏左人,如果計內心轉折成長

傻橙嗰度就寫得好好,由怪物係遊戲,知道世界樹既陰謀,知道森林嘅惡意,知道自己殺咗隊長,崩潰到接受,去到成為神,成個曲線係好靚
明明惡魔係主要設定,但感覺好唔嚴謹
今集一出twitter都好多人疑惑大二同櫻邊有簽約
當初無端端話大二中二兩個只能活一個都睇到一頭霧水
有挫敗,火劍著火嗰幾集,佢有受到挫敗,想救曬所有人,但係失敗
之後最後嗰次長啲時間動搖應該要數到要同賢人開拖,不過好快企番係身
之後就意志極強到尾
動搖唔會超過5分鐘
你睇法係同個幹部一樣,乜9都係全知全能之書定好曬
所有嘢都係無意義
Geats條腰帶究竟係咩黎睇唔明
https://www.youtube.com/watch?v=xx8Udu4P7IQ
睇完玩具介紹應該會明
13:01 完整REVICE DRIVER音效
會唔會全DRIVER 完整音效齊晒
好衰唔衰storius講呢段果陣畫面影埋元素龍
明明元素龍應該係真正意義上改寫左故事結局既型態,都定左做既定事實
我唔知長谷川同福田係咪真係咁諗,但呢一下真係令我好不滿

且看且珍惜
放入中間嘅係銀仔?咁咪好似OOO?
你講解完我先明都幾得意,希望好睇過Revive
咁快大過女

今集有個位唔知係未有用意

DonBrothers 變五星打獸拳鬼
亦都係龍打虎
同次郎既矛盾一樣
改寫左條龍嘅故事 X
續寫咗條龍嘅故事 O

應該係想寫出絕望嘅地方就係 連你以為靠意志努力作出咗改變其實都一樣係注定嘅
續寫故事得到元素龍都係一早已經決定好嘅既定事實 同時反映根本改變唔到故事 而且最後都係阻止唔到世界嘅滅亡
睇完覺得不滿正正就係明白到storius作為boss嘅動機

如果saber拍得好寫得好 背後個哲學係可以幾好睇
最後應該係打贏狩崎
一輝連櫻大二同vice都唔記得
再同vice隻揪 vice消失 有翻記憶bbq
個meta結構就係,就算知道咗自己係書中角色,想改變劇情,得到改變劇情既力量(元素龍),段劇情其實點都係作者寫出嚟
佢係要證明自己一己之力嘅發明勁過daddy ?
就好似講完一個故事話比你聽係發夢夢到咁on9
講完一大堆=其實已經寫好左>成功改變>其實都係已經寫好左
反正無論如何最後都可以接一早寫好左
就算結局唔講你聽 都可以懷疑係咪寫好左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞