召喚lihkg商用車學神 (27)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
不過肥嘅好多都係撞壆或者車身出界
記住鏡係車身一部分
運吉要搶錢
排到張路票過期?
係,但成日有師傅自己補
唔係好明喎,疫情延期咪會比個新考期你。
唔去考就過期啦
路票有18個月有效期 由你比錢到你考到牌要18個月內 否則要重新比過510買路票

如果依家咁睇 筆試4X日加路試等3XX日 再加之前停左幾個月 係會超過18個月路票有效期 所以唔知依家啲人考細車係點 運吉有無extend張路票
舉個例子之前你20X1年1月1號比錢買路票 20X1年2月28號考筆試pass 跟住路試本身排到20X2年1月31號 點知疫情 改期改到20X2年7月14號先比你考

咁問題黎啦
依家運吉規定路票得18個月有效
如果由佢第一日買開始計 條友張路票就會響20X2年6月30號到期 7月14號考係過左路票有效期 以往延期超過路票有效期係要你自己再比510重新買路票 依家係運吉改期 所以唔知係點 要唔要重新比錢買

大車應該唔會有呢個煩惱 細車可能會有 26果班應該9成都有強制都要排半年up真係癡撚線
26預左俾2次錢
運吉啲考牌官都唔知係咪屌開乾田,濕少少都話唔撚考
我2019考沙田強制,第1次落完雨粉,地都冇點變色,就話地濕唔考
第2次係前一晚打風,咁個地一定乾唔切,結果報到完就直接等改期
第3次就好彩考完先落雨
就係咁,前前後後拖咗3個月先考到個強制
最過份係,哂咗我2日大假
鐮刀式偏右
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞