召喚lihkg商用車學神 (27)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
搭過幾次高地台嶼巴都係自動波,我諗部車舊到就黎劏個d先有機會係棍波
我可以答你 係

3. 根據有關規例,持有專利公共巴士(車輛類別代號:17)人士,由於運輸署認為他們具能力駕駛小巴裝有自動傳動系統的巴士,因此他們同時獲簽發車輛類別代號4,5, 9A及 10A的駕駛執照。

11年前有人問過類似嘅問題
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-628340-1-1.html
感覺係橋底練習個位難過試場
練調頭個位有欄杆壓力大好多
中型最多咪俾你chok 1-2下,唔好諗住有好多機會

3轉2 chok一係brake慢d先轉一係呼油呼耐少少+俾多d油鬆極力子,寧願空油大聲少少都唔好chok但又唔好俾完大腳空油又chok

某日試過學貨櫃個陣3轉2 chok chok地但明明有踩好大空油,跟住發現踩耐少少空油就解決到呢個問題
只要唔係好大聲空油ok嘅,我以前係葵盛圍落斜3轉2次次都踩到差唔多爆轉數黎鬆極力子
有d白飯魚係咪有防跣底?

小心一跣 部車一boom 又跌幾千蚊
荃18我覺得兩樣都難,橋底3手個斜度好難掌握
入到試場就對個壆有恐懼感

荃10橋底調頭唔難,泊位啲線難睇啲
試場我覺得唔難,最緊要係唔好拎太盡
https://youtu.be/xgzNzy9wTXc

02:02 用呢架考車咪俾返個17你 冇A果隻
珍寶雖然有枝波棍仔,但佢其實係半自動波箱,冇極力子踩
以運吉標準,應該都係17A
實際呢架都唔係完全棍波
先頭盔,我都係睇林鴻達個blog先知,唔肯定有冇記錯
Coaster原裝入口嚟香港個陣只係得個殼,係未有乘客座椅同其他設備。所有未裝嘅野全部係香港裝,例如乘客座椅/落車鐘/小巴三寶(黑盒,截油,速度顯示)。記唔記得之前搞到車淑梅仆街嘅on9梯級,呢樣野都係香港獨有。
咁啱得咁蹺地,呢啲香港後期加工負責嘅公司都係同某車行有關係
唔好忘記,某啲後期製作都係運吉要求。
初時我都唔係幾信,但睇過台灣同日本嘅Coaster之後,就會發現香港Coaster特別閪,由其昰張凳
唔係,應該話香港豐田行貨所有車都閪過人

所以代理唔入Hino巴士唔係驚Coaster冇人買(我信香港係有Coaster死忠),實際原因應該係賣車之後所需要嘅連帶設備加裝/加裝所得嚟嘅肥豬肉
原來係咁
屌班撚樣識玩啦 裝車都玩埋
仲要裝到咁屄
果個位真仆街,明明右線係要轉右
我學車都比個仆街閘過
轉考常安街會唔會好啲
反正都肥,落車打7佢先
一至兩個禮拜啦,宜家好L勤力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞