召喚lihkg商用車學神 (27)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
轉灣個陣拖架尾唔可能離石壆太多喎,都係大概保持一個渠蓋距離,e.g.左轉90度灣個陣基本上都係直接轉中線,拖架尾轆到灣心就可以開始回軚

沙田圍路來回都有s形灣,一開始最好慢慢轉,挨貼右邊先慢慢扭軚,一路扭一路望左鏡同右鏡睇下個架有冇去咗第二條線,去到個s形灣一半後由原本貼住右線行變成貼住左線行,扭軚個陣都係慢慢望住鏡扭

呢d s形灣位個官好緊張個拖架佢分分鐘擰頭擰180度望個拖架
其實都有不過明顯少過同細聲過香港個d好多
其實係得ADL先有咁多啪啪聲,VOLVO同MAN又好似唔覺有
七月頭曾經有一段時間整完
而家又擺返啲雪糕筒落黃線
返6天,放邊日唔定,連返早夜都唔定,只係$18000,仲要顧住成車百幾人。。。
我都想知揸巴士既優點喺邊
有冇人知呢款垃圾車應該出18定19號牌?佢最尾條擔有RAS但係車頭又得一條轉向擔

招聘網mark重型貨車既
學車聽師傅講 加一擔6噸重
四擔應該好難出中型
但香港法例 四擔都可以出中型
拖頭都可以超重

份文件邊度搵
講真,佢比你合格,嗰啲細剔都係鳩剔嘅啫,觀點與角度,你係唔知佢點判斷你不當,佢又唔使逐個細剔解釋。你又唔會捉住個官逐個剔問。

唔好咁在意,大原則係全程唔踩線,保持架車在行車線中間,適當車速,同前車保持適當距離,安全意識就足夠。
而家2號牌應該唔可以再揸小巴?
見佢2020年改左8.5噸
小巴不嬲有個4,5牌
西利
我仲一直以為4擔就一定要出HGV

不過我又好奇 19牌最多揸38噸 有咩HGV可以出到38噸牌
可以 但載客人數只有1人 佢另一條例無改
吸牌以前有2棍考到10A可以吸4/5棍 依家改左例就吸4A/5A
唔係車客個種 係收左牌唔車客
原理好似你有18牌揸巴士咁
記得上網見過有P牌揸紅van
可能要5擔
細剔呢啲研究下都好
有啲官執正就真係見你衰3獲就細剔變大剔

當然 拎得個牌足夠安全意識係必須 線位盡量唔踩就唔踩
不過揸大車真係實戰好多位都要踩 睇下點踩會安全啲咁解
P牌揸紅van 笑左
有無source
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞