召喚lihkg商用車學神 (27)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
學緊18?
交叉手考冇問題
但小心扭扭下太跳制變咗反手扭
一次足以致命

未諗呀
19你軚慢街都唔會出到調頭死梗
你下次試下一扭扭一圈
一隻手揸實軚 另一隻手再一扭就扭一圈
咁你就會扭得快架啦

不過小心最尾果手唔好扭到個軚砰一聲
會大剔軚盤控制不當
有機會想試下揸isuzu,睇下個摩擦點係咪咁易feel
揸26真係好天曬落雨淋
我好似學咗唔知23定24節就去考第一次,基本上你學到大約10幾20節就感覺到夠唔夠料去考

跟學校學嘅話建議報個貴plan先,你可能見到12/15節好似好多咁,但其實通常一學就學3節,得12/15節都只係學4/5日,有幾多個學4/5日真係夠實力去考牌
條片睇落同揸棍波冇咩分別,只係推咗波棍同踩極力子個次序調轉咗
唔洗踩極力子應該可以當自動波
可以
幾時考?有時間可以加多一堂嘅,雖然宜家學1堂已經過千
試下放鬆成個人揸,轉波個陣唔好急逐個動作慢慢做,睇下成個人會唔會定d
我果陣學大plan 14節響橋底排隊都排左兩節走
講緊我已經係好多時夜晚學
香港夏天揸26
預左落唔落雨都好似打水戰咁
一定濕哂
19係一學學3節?
其實我覺得2節最盡
一時三節一時兩節
19唔同18
行一次路線已經要用一節
明白,我考完2牌幾乎冇渣過車19 預咗考起碼三次
咁我準備定兩皮野先預考三次,應該夠掛
咁點解唔18上20
中型合格率 36%
重型合格率 23%
掛接合格率 35%

我都諗咗好耐,究竟 過兩次 3x%易 ,定過集中一次23%比較易

如果中型或掛接肥 ,一樣要變咗考3次4次。。。,
巴打唔好灰心
我有時都會咁,因為本身兩隻手揸開軚
突然一隻手去搞個波棍,身體個重心唔同咗就會郁一郁
好好注意吓你自己揸車個posture 就會有改善
原來同Man撞名,都係叫Comfort Shift
但Man仲癲,直接郁波棍就得,極力子都唔洗踩
係起步同停先要踩
計吓數參考吓囉(不過考20個prob 應該condition by 18係咪1 take,不過冇資料當住一樣先)

P(1 take 18 + 1 take 20) = 36%*35% = 12.6%

P(1 take 19) = 23%

P(18+20 是但fail一次)
= (1-36%)*36%*(1-35%)+36%*(1-35%)*35%
= 16.3%

P(2 take 19)
= (1-23%)*23%
= 17.7%
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞