三國志 · 戰略版 (70)- 大混戰!後服逆襲!!

946 回覆
0 Like 4 Dislike
5、71識果斷放荊楚,換黎既可能係關中/司隸既攻略成功,抵到爛,之後攻穩左再打返荊楚,成件事會唔會好好多先,個策略就好似宜家63咁,守穩左司隸再返轉頭打河北
所以當初有人笑63點解唔卡好河北既時候,我就已經笑而不語,大局觀始終係63優勝一籌
事後孔明又真係唔難嘅,無人會知邊個戰術先會成功,呢個世界無如果,而且63都唔係npc 佢地都會改戰略
係牙痛仔笑鳩人地63服係打過最易打既服姐 人地唔卡你河北
卡你進攻既巴蜀姐
71一開始都係叫5服推西城上洛 但無人理
果陣仲未有國保 完全唔會有推唔郁既問題
係咪6服同63服打完,三國誌戰略版就可以end game
10服打63服個季都話end game啦
就算打完都會有新既大服出現
咁就唔明5服個時有咩考慮,有無5服人解釋下
5服實有藉口
梁山就好清楚的:
1)點解一開始唔推西城上洛
2)點解斯巴達罰企唔幫其他戰線
3)點解梁山求救預告頂唔住,得到既答覆只係加油努力,同埋斯巴達所提出既十日之內取成都
4)點解武德作為5服大佬可以唔變戰術
5)點解斯巴達唔落匪打成都
6)點解武德應承梁山既野,可以因為斯巴達唔like就出爾反爾

其他之後再補充
呢個就係兩個服合作既弊端,戰策觀出現分歧達唔成共識,又無權命令另一個服行動
咁我覺得有D事後孔明了.
之前唔知天真膠定邊位巴打先話63棄守河北係戰略錯誤(都卡得衰其實),
鄴卡左7,8層, 有國土同自解理論上已經無可能拎得返, 63霸業無望.
宜家又變左戰略成功

我記得上洛有幾次都差D穿左面果度, 打淨火最後一層, 一穿就會失去大量糧倉, 果陣出晒軍令叫救命一定要守
所以有時D野你睇我好我睇你好je.
不過63服有晴媽壓場, 劣勢都有個靈魂人物穩定軍心.
(反觀如果晴媽發脾氣唔玩應該成個服都可以收皮)

我覺得最好一季還一季. 季初講左合作既話, 最好都係有始有終打到尾吧.
最多下季唔同佢玩或者做佢對家打9佢.
不過咁就無咁多花生食了
諗起投名狀,戰場上只可以有一個呀頭
唔明點解開季2星期就串柒柒
雖然河北真係冇乜點卡城
但都唔洗咁囂張呱
依家有排笑啦

btw冰今朝已經連番去鄴
5服有樣野係失策
果陣斯巴達拎西城應該同泉一齊推出去
咁拉走一部分我地戰力,令我地無咁快入司
再buy time 比武德同梁山入司
所以其實講到最後,亦都係71服反水最大原因就係浪費左斯巴達團人既戰力,唔打巴蜀去其他戰線既話,形勢可能已經完全唔同。

如果斯巴達唔係主盟級戰力既話,我諗所有人都唔會針對斯巴達黎講,就正正因為成團勁多滿紅又係巴蜀磨爛蓆所以71先咁嬲
我唔知5服咩考慮,可能解決唔到友好盟得三個呢個問題,亦都可能大局觀真係唔夠
5服大盟之間無咩合作
公道講句 老實說話 63視角分析

71服打出身價波 100分滿分,梁山實力超班,麒麟作為副盟行動力實力都係副盟中既頂尖,連農夫盟機器人都願意花500金珠飛城卡城,打唔贏63服絕對唔可以怪佢地

本身63服策略諗住俠或冰一個盟加個副盟義已經可以輕鬆掃低71服,比71服打入河北仲搶埋州府係意料之外,最後要63服兩大主盟返河北收復失地,梁山真係交足功課有凸啦,拖住400個63服精銳部隊超過一個月先崩盤

5服都作為戰術指揮其實都做到90分,每條戰線好清晰,同盟關係好清晰,套戰術打到63服亂晒陣腳,日日不停調動去唔同戰線救火,又要解同盟過關口又要不斷下野高戰換盟

你話斯巴達攻巴蜀係咪戰術出錯,我認為50/50啦,事後孔明一定話可以當時攻入關中etc,但要阻63霸業唯一方法又真係搶到成都,當時斯巴達都估唔到63服越崩就越落力換人入去守,你只可以話呢方面錯判形勢,但當時已經深入,有邊個可以咁果斷話放棄?

63服今季發揮就真係得80分。好多高戰賣號退遊,S7之後又一堆九唔搭八加入普通服,未開季已經感到積弱。開季西城尾刀失敗,上洛又立國比人慢鎖住黎打。

戰線混亂又被動,被冰封左一堆戰力之餘,人數又少過5+71,打得真係辛苦,外人睇唔到姐。有次5服係上洛同西城都俘虜埋最後一層門神,都險過剃頭。

但航母就真係航母,發揮到八成水平都打低對手。始終紅度同執行力仲係頂班,早一日入司隸打好勝局,卡城閉城守國土執行力同抗壓力都滿分根本好難輸。

5+71今季發揮同戰術真係勁,我夠膽講打任何其他對手都會贏到。63服八季正規軍霸業最大考驗唔係打10服,絕對係今季。

相信大家都玩到肝衰竭了,好好enjoy餘下半季吧
其實5服最大係咪泉?
有冇人玩過sp諸 龐統 關羽 武聖槍
有冇太尉/女王盾咁勁?
想用下隻滿紅sp諸 但好食技
SP諸係ON9野,但聽聞去到有張苞同關興就叫做見得下人
巴打客觀分析得幾好
雖然71覺得一早由上洛西城攻關中會打得穿
其實只要推到某一郡有國土保護就唔會再推得入
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞