[淺倉唯] Super Hero Time 討論區 Revice 46 , 暴太郎戰隊 22

513 回覆
2 Like 2 Dislike
個時每個禮拜追係好辛苦,話10周年紀念,點知原演員都冇回歸
後追可能覺得冇問題,當年真係睇到屌晒鬼
因為以為佢有伏線,
同埋嗰時幫佢兜,想黑暗但東映唔比,又唔想講老套大道理
所以求9期完咗佢就算,
加上節奏快,個缺點好快過咗去唔會太影響觀感
但之後先發覺,原來老襯底扮鱷魚頭
後補一次過睇都係唔掂,所有人設改晒,連故事都改埋,我尾段直頭有幾集係直接skip咗無睇添
我自己覺得時王仲好過decade
我第一次追嗰時,隨咗電王之外,一早當佢地係what if假拉打嚟睇,
所以無咩嘢,如果係真拉打比佢地變武器,
或者時王咁撚9班前輩,我反而睇得好唔舒服
師承刃B
我一早當佢係平行時空假拉打,所以無嘢
而且有啲場面見到用start up或者飛馬型態打clock up覺得幾正
時王係唔鍾意開頭成班前輩比個中二魔王撚,
同埋整到全部失憶加無曬力量,睇到好壓抑,
之後出decade就醒一醒神
由劍篇開始我覺得ok
今集真係飛住睇 巨嬰成個角色根本都毀撚左仲寫黎做乜鳩
三兄妹得佢睇小拉布呢個伏筆根本冇鋪排過
跟住大佬門田牙花牙豪呢d又做工具人
Revice一早完左, 而家只係格梗寫多幾集賣玩具
又係revice一貫作風
明明前邊冇演過冇提過但突然爆啲大道理話要相信人類可能性人類需要惡魔乜乜物物
幾好笑,以為受傷,原來係脫皮
全套嘢最失敗係基夫
唔知點解要寫到冇意志咁
基夫唔洗好似heart 咁霸氣
好似老檀/evol 咁有智力有計謀
俾到原因唔同角色成長
已經可以撐起成套劇
風林火山同大二可以有原因臣服
一輝逼住用勁form 不斷失憶,保護家庭同時遺忘家庭
唯B又可以掙扎改唔改邪歸正,連埋阿妹要不斷變強條線
巨嬰 大二同牛屎光 呢3個人物都算係老鼠屎
特別係sheshe線 如果當時一輝救走左牙花之後延續寫佢地感情線都好過寫佢同巨嬰
前幾日ig個live佢地都幾襯
櫻同佢隻惡魔真係全劇最多餘又莫名奇妙嘅角色
同主線冇關係到直頭刪咗佢地都冇影響
次次走走下主線又冇啦啦發作要抽時間講佢自己一個發癲
真...佢個角色唔存在根本冇所謂
不過就算同主線無關都唔緊要 佢個人成長個塑造差到癲...
個人成長+同牙花sheshe起碼浪費左成套劇5分1時間
因為個編劇有戀母癖
情感投射黎
我覺得編劇問題,劇情節奏和順序差到爆
牛島光最大問題係無啦啦上位,
其實一步步寫假家庭戲假成真
父母犧牲之後覺醒變身我覺得可以
櫻二兩個同一個問題拖得太長,十幾集都係咁
花豪就洗白洗得太快,係呢一兩集先正視佢兩個既問題
一套連續劇好唔好睇係要睇下個劇情故事吸唔吸引到觀眾共情
牛屎家三條友本身都係投閒置散 無啦啦就變左主角方領導
牛屎光仲要無啦啦有得變身 仲要先變身再寫佢去修練
牙花牙豪都係 加入左主角方做工具人之後先倒返轉寫佢地嘅覺悟
如果牙花牙豪個描述次序正常返肯定唔會差門田好多
牙豪本身個中學同學嗰集都寫得好好
仲有食咗啲路過嘅研究員
無撚啦啦 博士又黑化左 呢套野後期真係鳩黎 無啦啦洗白 又無啦啦變黑
Revice後期啲節奏根本有問題
花同豪洗白之後集集行行企企
畀佢地變身只為賣玩具 對劇情一啲影響都冇
間唔中先寫一兩句佢地有咩覺悟咁
咁樣不如一早畀佢地光榮死/退場好過
牛屎家直頭屌都費事 3個由頭到尾都行行企企
最過癮就係一輝 明明主角 變身又會冇記憶
寫到好沉重咁 點知後期變左頭號工具人
出親場就係打 失憶嘅事no one cares
講到絕望感要投降臣服既係得evol果種級數先做到
是但一個黑洞吸走你成個城市咁先恐怖
而家寫到基夫咁廢連帶埋之前正二暴走赤石線爛上加爛, 完全說服唔到觀眾基夫勁到要向佢投降保平安
雜誌圖最後一輝打vice博士又洗番白企埋一齊睇戲喇
彈出彈入打我丫苯
似最後大結局係Vice唔想一輝冇晒記憶
扮變邪惡 要一輝踢死佢
隻兔應該係鬼妹妹 la
連最後飛紙嗰幕都畫埋出嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞