[淺倉唯] Super Hero Time 討論區 Revice 46 , 暴太郎戰隊 22

513 回覆
2 Like 2 Dislike
其他人都做左神?
睇完鎧武令我對洗白接受度奇高,之後作品角色洗白都冇感覺
睇得好辛苦
之前新聞稿講左主角名啦
當時個個都屌柒佢聖母,但就係真係聖母先可以做到神

同埋光實由最後一集,去到外傳,小說,個贖罪嗰個故事一路都喺度,其實刻劃得好深

高水準作Exaid都唔係冇缺點,飛彩個角色去到中期後期,描寫係冇成長咁滯,跳咗去反派嗰度根本係唔知做乜嘢,角色刻劃係真係冇深刻都有一部份係演員演唔到出嚟,同佢對比嘅大我,真係差好遠
果種開頭FOCUS喺主角度,配角仲可以WFC
後面又有律師醫生呢D單元角重用,諗住之後會拉長黎講
結果
鱷魚頭老襯底真係總結曬成套REVICE
Storius直頭係拉打成功反派頭幾名喎
前期啲計謀都有向佢想要既方向發展(借上條搵目次錄,令普通人望到wonder world,帶落中期捉人變書)
中間瘋狂將人變書又搭上聖主
後面借聖主手整左全能書又儲齊曬魔導書既素材,差唔多將全知全能之書收曬落自己手
下,佢既行動原因尾二定最尾個集先講喎,
又無比時間同主角團進行理念上嘅衝突,
咁都成功
但FAIZ我最唔鍾意都係中間D敏式誤會+草蝦搞屎棍+全員發情期
反而個尾我OK,有返條清晰主線(講左咁耐三條腰帶保護王,結果主角群唔為意之下實現左)草蝦又死得好睇
講佢既行動成功姐起碼每一步都知佢做緊乜而又真係帶到落下一步
動機其實都唔算弱
比著你係做創作既,話比你聽你成世既「創作」都只係執人口水尾,你都會癲

SABER想講命定論但主角比既答案又唔係幾夠力,佢最後都係要跟全知全能之書寫咁消失一次先
黑實可以洗白,更大原因係佢「殺」既人最後都無死(親生呀哥跌落水昏迷一排無事,契呀哥契家姐升仙成神)
其實睇咗三套令和,聖主算係奸角入邊比較特別
又唔似Ark、滅話係人類嘅惡意將去變成一個奸嘅角色
又唔似魷魚佬、鮑魚,因為對世界嘅不忿嘅就做咗奸角
聖主直接同你講奸個原因係冇理由,我就係想個世界毀滅,就係想啲人受苦,就係想整個新世界出嚟撚化班愚民
saber命定論其實佢解決唔到亦都冇辨法, 但主角純粹用左另一個感性既方法去開解storius, 即使d野唔你寫但傳遞出既感情亦都係真實, 係就係借花敬佛但始終收到既人都仲係開心丫咁樣
呢個理念衝突已經都夠, 唔係話一定我岩你錯咁, 有d野係真係解決唔到件事係差架喇, 但總有d野係好既其實唔係真係差得哂咁樣
聖主咪話係不滿本身家族要一直維持世界既命運
反社會人格所以想毀滅世界 有幾特別
主角意志勁到一秒動搖都無
即刻接受咗真相
呢個蠻野都係咁, 純粹係一個痴線佬, 奸咪奸唔洗背後一定有d咩可恨人必有可憐之處既果d故仔咁
但聖主始終都係個過度角色
佢都有好中二病咁抓住自己個頭諗左一刻先比呢個答案storius
翔太郎咸濕仔
咁可能我當時睇得唔夠細心忽略咗
我斷估困惑應該唔超過一分鐘
就係得果段
Zero one最好睇係 劇場版
Saber就 外傳

兩個調返轉

傻橙果期最經典係連起唒(wizard)gaim->exaid,全部都有關係,呢下真係睇得好開心
我都係鍾意Saber 中段多過後段
不過我會包埋出元素龍嗰段
中段寫到主角逐個人打通返啲關係
同埋最光carry 到個劇情

至於後段大決戰唔計跑天橋
係平穩落到地
人物都符合返前面嘅描寫俾返相應嘅結局
唔係
呢兩套係好睇
但都有嘢衰咗

555 爛尾係人都知

龍騎我覺得最大問題係完全冇交代過鏡世界個setting
唔同騎士打完就算
葡萄先最值得原諒
佢好多嘢都冇做錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞