[淺倉唯] Super Hero Time 討論區 Revice 46 , 暴太郎戰隊 22

513 回覆
2 Like 2 Dislike
唔係無啦啦嫁,劇場版係今集同下集中間
想知點解,磅水啦
PB三拉打
用巨嬰做牙花洗白嘅契機真係好撚on9
明明有更加好嘅方法
有d人話當時救完佢出黎比佢去五十嵐家暫住感受家庭溫暖
或者寫佢用贖罪做理由都好過係巨嬰同佢去遊樂場之後無啦啦打交洗白
個劇情塑造完全係cls
節奏問題可以賴賣玩具
令和點解咁多爛作,唔係開頭就爛,就係中間爛
主要係玩具(新form)出場時機應該係官方要求編劇,冇得改
平成、新平成都係得幾個form
fourze開始頭十幾集要賣雜溝form,所以fourze、gaim、drive擺脫呢個階段之後都漸入佳境
令和開始唔止要賣雜溝form,仲要加一堆敵役拉打、三拉四拉五拉
每多一個就要加一個角色,或者角色經過轉變、升華
都唔知要點寫先寫到正常節奏
GEATS用食雞呢個形式解決咗太多拉打+道具問題,都算有諗過度過
隱憂就係主線點融入呢個遊戲入面
01 爛中間
Saber 爛開頭
Revice 爛結尾
其實revice應該幾啱敏鬼寫
又多男女角可以寫戀愛,又有惡魔要素可以探討人性
如果開頭寫一輝同アギレラ曖昧,之後同大二爭囡打交迫咗陽炎出黎
點知アギレラ鍾意啊櫻但啊櫻又同牛島光曖昧
最後玉置豪因為得唔到アギレラ歡心所以同牛島光搞gay應該幾有睇頭
其實revice應該幾啱敏鬼寫
又多男女角可以寫戀愛,又有惡魔要素可以探討人性
如果開頭寫一輝同アギレラ曖昧,之後同大二爭囡打交迫咗陽炎出黎
點知アギレラ鍾意啊櫻但啊櫻又同牛島光曖昧
最後玉置豪因為得唔到アギレラ歡心所以同牛島光搞gay應該幾有睇頭

有畫面

睇嗰陣又唔係好覺而家睇又覺得好奇怪,點解佢哋最後四個係可以落地係互望

不過應該流料
我原本見到個Twitter都del咗
我覺得應該9成流料...
sor
無可能啦
始終覺得大二個演員大部份時間都要做小丑好慘明明係二騎
花後期唔知點解撈埋心理輔導員,奇奇怪怪咁都已經係相對正常嗰個
牛島仔就結果黎講不如一開始就刪哂佢全家,刪埋新假期算啦,真係可有可無
就算要話因為豪仔係罪人,唔應該比佢做拉打都講唔通,花都有得變身啦
櫻就真係冇野好講,木下咁鍾意寫女,然後佢自己個寶貝女寫到咁不堪
都最尾幾集,準備埋尾啦,都要專登寫佢扭計扭個咁hea嘅新form出黎
埋個好尾真係好緊要

尤其係REVICE中期開始已經無野好寫格硬拖對比上年SABER大後期一路上升
咦 ching直頭係nako姓做名
冇啊 嗰陣見好多日本仔講 咪po吓
一開頭多form又無想像中咁難解決
好似01咁簡單講打唔同怪需要用唔同form已經解決咗
又或者w咁,拉打唔係新手,一開頭已經有曬唔同form幾時用都得,
唔駛阻住劇情,
係saber就真係一方面又要出form,一方面又好多嘢好多設定想講,個創作團隊handle唔到,先真係頭10幾集fail咗
01同revice 反而係一唔駛佢密集賣玩具,有時間比佢寫,
就突然好似無嘢寫,一係遊花園,一係無限loop,要揼波鐘咁
其實會唔會係佢地寫唔到咁長
睇到呢幕腦入面響起獸連者op
冇得咁賴嘅……好似Exaid都係多拉打多玩具,重因為角色人氣改劇本,但係劇情一樣可以好精彩,甚至連一直比人笑嘅DoDoDo都可以用一集黎突出角色魅力。又例如快盜VS警察咁,後期要求所有道具都比快盜個邊,但劇本反而令人更加鐘意圭一郎。賣玩具固然有限制,但劇本質素如何都係睇返製作組功力
去到中後段作為主角嘅一輝已經係冇描寫
佢同牙花兩個都係工具人 一個係打手 一個係心理輔導
呢兩個角色真係好暰 一輝救牙花出黎嗰集真係有諗過佢地係可以有感情線
呢套野啲角色之間嘅感情好薄弱,全部流於表面夾硬做俾人睇咁
係得阿旺對唯嘅感情強烈啲
佢個角色嘅情感其實係寫得最好
個中同比魷魚搞嗰期
同埋佢對牙花嘅感情
個劇情完全係浪費左佢
門田、阿旺、老豆、中二、博士
成班人又演得,角色又有發掘空間
係都要寫到弱智咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞