張小泉稱「中國人切菜方法不對」

382 回覆
26 Like 130 Dislike
一般屋企炒菜 粒蒜都係用刀壓多 如果炒芥蘭 係會拍幾片薑

單嘢嗰把普通嘅文武刀 咁拍都一分為二 肯定用料做工出問題 例如軟硬唔同鋼材接合位偷工減料之類
有啲家庭仲係會開雞開魚 都有用
成隻買平過你逐pack買好多
陶瓷刀超利不過用黎劈骨都斷,如果大力啪蒜斷都真係唔奇
係 之前天上野又係一樣爛法

軟鋼都咁易爛 熱處理一定好垃圾
其實,就算買返三德刀返嚟,你都唔會用嚟拍啦,咁傷刀,用壓唔得咩
直線加減法
逾貴=on top加功能

現代既Damascus係美觀為主 功能性上係無明顯好處 甚至有啲牌子既所謂"Damascus"只係laser etch上去
佢果個講法其實無錯
貴刀性能好但係技術要求更高 更易壞

但係佢錯在當咗張小泉係高級刀
認錯啦呢個女拳黎
假果啲唔計啦
我屋企把陳枝記都用左30幾年
張小泉我阿媽細個嗰陣就真係名刀
而家求其搵把大陸造嘅可能都好過佢
題外話
比起買咩貴刀 識磨刀更加重要
去到一個price point打後其實係興趣為主
對於唔少人黎講其實一把Vnox就夠用 再唔係咪一把chef knife加一把petty
文武刀實係攞嚟拍嘢㗎啦,切魚生刀攞嚟拍嘢就話抵死啫,張小泉自己亂咁加硬把刀都仲有人幫嘅
都係陳枝記好
應該話
日本刀白鋼果啲6算咁平

點解仲要買垃圾支那陽江菜刀
我屋企都切成隻雞都係用禽類剪 魚就叫魚檔劏好晒

要斬骨嘅scenarion 我真係只諗到斬燒豬拜神

或者買蟹返嚟蒸啦 我煲蟹粥就叫魚檔開咗隻蟹
拎武士刀黎斬豬肉

根本啲刀唔係比你用黎拍野

中國人就想一刀n用
真係粗用一流 外國都多人用
其實斷唔斷同材質有關,陶瓷刀咩價位一撞都斷
刀類都有關,片鴨刀都易爆

但呢個價的張小泉應該係用大路材料道理唔應該易爆
--------
至於樓上講用cheap野難爛係結果而言其實都係
但唔係因為平, 而係平野用的果種金屬反而難碎

我懷疑批貨本身有問題,或者係生產,運送過程出事
陶瓷刀係硬但係脆 唔撬得 唔受得猛烈撞擊 係好易崩甚至斷

一般材料 都係越硬越脆 容易磨利 軟身有彈性 就磨唔利 我一般咁講 係常識嚟

所以武士刀係兩隻軟硬唔同嘅鋼材打成一把刀 刀口利嗰邊係硬度高嘅鋼 刀背就係有彈性嘅鋼
50Cr15MoV

照睇成份 軟鋼 正常嘅生產過程邊有咁易斷嘅可能
就係,其實我都好奇

就算係貴一貴的vg10 ,果把張小泉當然唔係
我都有把vg10,理論上係唔應該拍野, 我拍過都無事

我就覺得係把張小泉有問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞