張小泉稱「中國人切菜方法不對」

382 回覆
26 Like 130 Dislike
總之支那野負皮左先就冇錯
如果係多層式複合菜刀,就算靚嘅都應該都拍唔斷?

利申:真心唔知
stainless steel 要有番咁上下tensile strength通常都好貴, google m390 or 20cv kitchen knife
係, 一把99 蚊的垃圾刀斷
你班人攞堆過千的專業刀出黎幫把垃圾護航
咁有幾硬先? 鑽咀都唔係咁易碎La 食材硬過金屬?
真係錯到不得了,大馬士革鋼又係cheap、流啦喎?
十八子:
蒜頭咋喎,拎把刀放上去再用手心壓落把刀到都扁晒碎晒啦,仲點好睇

西餐要相對原粒上咪細力啲壓落去囉

薑就真係唔同
留名睇有人用關孫六/孖人牌拍蒜拍斷刀

支那貨是最好的
一堆on9仔係度吠
咁耐以來會拍斷刀真係第一次聽,垃圾刀就垃圾刀啦

用得鋼,就係想佢有一定程度嘅堅硬,同時又有一定嘅韌性,好明顯今次把刀係tune錯咗/使用劣質材料,導致硬度過高,拍蒜嘅時候拍斷
切同拍係2種唔同力黎

一面係沿刀刃切落去,理論上把刀刃夠硬夠鋒利就得

拍落去啲力係垂直90度去把刀度,要睇把刀刃嘅韌性
正如你切落條骨到再打横掇,把刀一樣會斷
睇下上面條片
有人真係當棍用
咁樣拍孖人牌都死,要拍蒜拍薑用返普通菜刀好過。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞