冷氣仔 你問我答(3)

1001 回覆
15 Like 6 Dislike
想問巴打個錶係點睇?完全未見過部機,google只知個樣唔識點睇錶
你有冇多幾張圖睇下呀,雪種喉目測夠唔夠2米?有冇好多直角彎位?
2個師傅有冇度到出入風幾度?溫差幾度?電流幾A?
唔係唔識製冷 係2匹機好似1匹機咁
開足幾個鐘 都係27-28度

補充多少少 我個天井長時間37度
會唔會散熱不足 會導致電流低?
2邊都唔想跟 自己左估右估
雪種唔同產地唔同
Ftkc 係泰仔 r32雪種 係淨冷旗艦機
Ftks 應該無貨無番嫁la
反轉 液入
散熱不良理論上電流會高
你呢個情況好多contrast 所以係奇怪
psi -30 每師傅隻錶都唔同
你打去三菱重工投訴
投訴部機 定 和記行?
投訴冇漏雪種冇人跟進。
你先問下呢隻機有冇濕度感應器先,跟住咪約埋2邊1齊上去,叫佢地當面證明有冇漏。冇漏和記行點都要負責。

高手網友話有機會係室外機銅管凹都唔出奇,要拆開頂蓋睇下。
除三菱電機有保護,全部其他牌子都要check下先最穩陣。三菱電機風扇左上左下有發泡膠保護。

濕度感應有咩用?
重工隻app可以睇到室溫同濕度
泰國重工,濕度過高,≥68%會限制製冷,防止滴水,出現唔夠凍情況.
中國重工唔知有冇同一機制,你個app show 幾多濕度?
所以你要問重工香港,阿和記行最近有處理過濕度sensor, 個大佬應該知咩事,但你呢部機關唔關事就難講。
同埋你條雪種喉其實有啲太短,右出,應該唔夠2米。
你叫裝機師傅證明冇漏種佢睇啦
得6呎係冇2米 本身叫師傅裝10呎
佢話6呎正常喎 但條喉唔夠長應該唔會影響到製冷掛? 最多係嘈啲?
安裝果邊話幫我向代理投訴
等緊代理覆
屋企有兩組一拖二(2部室外四部室內)多聯式大金冷氣,用咗12年左右
呢家有一組兩部室內機,識郁但係一啲都唔凍
呢一組,一部感覺正常,但另一部都凍但係明顯唔夠凍

整唔整到?定係應該換咗佢地抵啲?
想問下
如果分體室內機同compressor距離8m-9m,
去水會唔會有問題
想請教,屋企Rasonic分體式,部機嘅Timer 橙色燈長閃,就算關咗機,個Timer都keep住長閃,點解會咁
用多過12年可以考慮換機
室外機位置可唔可以影一影比我睇
去水係獨立同室外內機距離無關
電子版感應到有野壞左
可以係漏雪種可以係室外機壞
仲有可能係雪種閘掣未開
如果廠揸正黎做呢部機有機會雪種喉長度不足而踢保
如果真係咁你再講
到時再同你講點做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞