冷氣仔 你問我答(3)

1001 回覆
15 Like 6 Dislike
冇見過師傅燒喉

我有個疑問
變頻機係咪就算足磅 其實都有機會唔夠雪種?
變頻機可以控制轉速 我又睇唔到高壓幾多
剩係睇到低壓 少雪種 低轉速 一樣可以過140psi
自膠,Samsung model係 AR18TXHAAWKN先真
想問下窗口機後加塊墊擋滴水/落雨聲 要幾錢到?2部
2匹冷暖東芝性價比高,泰國廠,用料就機價反應左,中國製零件,美芝壓縮機,威靈摩打,溫控好,風聲細,budget 有限係一個唔錯選擇。
Samsung 唔熟,冇玩過
諗住廳裝部匹半定頻窗口機

想問貴同平各有咩選擇
另外想話畀你知cspf只係一個造出黎畀政府睇嘅數,實際用起上來低cspf係可以贏高
cspf。
只要校大啲風力,cspf就會高
你要真係裝個功率計睇下你部機行幾多
如果cspf 5行220w一晚,會比cspf6行250w 慳電
睇黎你知我2邊開post問喎
老老實實,我對冷氣各種數字嘅理解算深入,信就信,唔信就算
係,我係見2部機差唔多價先問問,三星機就係屋企人度試過覺得幾靜同夠凍,好過自己廳個部30重工好多先有興趣
仲有r32 r410a之爭更無謂,r410a 咪有一半r32
你惟一需要擔心係r410a 會唔會好快fade out,到時維修好貴. 到時可能你都換左幾次機
同埋香港發展商似乎唔想用r32, 仲堅持緊r410a, 所以點解東芝,重工泰國出口其他國家都係r32,得香港仲唔轉r32, 因為想1機食埋新樓盤
之前搵機都見過,話r32更睇師父裝工,冇r410a要求咁高之類,真係唔知真定假
2匹冷氣機係咪會食電過1.5匹機好多?

夏天部1.5匹機唔係幾夠力
其實流程咪一樣,只係r32對比r410a相對易燃,啲師傅要去上堂,細鋪都冇人會簽嗰張野,有冇上過,有冇認真上你都唔知
你個po有用家講到大金其實唔係想像中咁好,我不嬲覺得唔值咁貴
除左2匹冷暖ftxs50會考慮
雖然話窮係自己問題,但個人感覺主要係香港d 冷氣真心好Q貴,代理食水太深
想問肚腩巴走既喉管長短同要抽真空既時間有冇關係?問過做冷氣既朋友佢話要抽兩個鐘就最靚,偷懶都要抽一個鐘
約左星期六裝機,但都驚啲冷氣佬偷懶抽唔足,部室外機同室內機相距唔遠,喉管應該一米內都搞掂
如果唔做去水有水聲係正常。
如果你問我我一般淨係推薦大金嗰隻格力呢兩個牌子
係有呢個機會
但如果suction 有140psi
已經意味着經過左製冷
如果呢個時候都唔凍有機會係喉室有機會係壓縮機電子板問題
要睇返位置同埋師傅
格力同埋樂聲
時間嘅長短唔太重要
最重要係入面嘅真空度
最理想當然係抽到800mircon
但家用機一般冇人咁樣做
一般家用機師傅只會抽到-30psi
如果佢肯企磅企30分鐘已經好好 即係抽完真空之後維持到負30 psi 唔跌都已經足夠
有陣時有啲機要抽兩日先可以去到800mircon
如果你喉短好快亦都可以去得到
除非你額外加錢如果唔係唔師傅會肯幫抽兩個鐘
而家入雪種 例如R32
係要半液半氣咁入定全液咁入?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞