冷氣仔 你問我答(3)

1001 回覆
15 Like 6 Dislike
大概意思係佢auto fan /2格以上鎖左最低製冷,所以會著著停停,裝廳可能冇問題,裝房會出事,特別係夜晚
想問開冷氣有尿壓味
有人教: 關cool開fan 一個鐘然後自動關機
係咪work?
你用緊邊部?最新?
我就係開auto 訓訓下 焗醒
我以為部機有問題 打去問 佢話我哋嘅設計係咁樣
大佬 你唔出冷氣就出d風呀 係乜都冇
搞到我而家開2格風 就好似冇停機
我見你另一個post 話咩裝小米app 係咩玩法
同你一樣 ru9yka 想知佢個除菌功能係咪自動開
我用手機app 一撳過去就好大聲 d風好似唔涷
裝個小米度佢功率,睇下點運作
發現呢個牌子係弱智
開機就自動開,你留意下開左會有少少“的的的的的“聲

關左機可以手動開,變fan mode.
問題係佢係向室內除菌,唔係除機內
睇下幾時臭
買撚左 其實耗電率對我嚟講都冇乜所謂
之前嗰個好撚食電 點都平左
問題係開下停下好撚煩 焗撚醒
同埋點解唔明你地講咩臭
你都話你焗醒,又熱又濕咪同樣焗到部機發霉,有味
我次次都用手機開 冇留意的的聲
我意思係開機平時就咁on 撳落去nano 到就好似淨係出風
你去個post開追故mode睇我留言,你feel到佢停就要立即轉1格/quiet mode就冇咁易停
依家知道個問題 其實我都唔會開到三格風
都係開24-25 2格風 佢唔停機就得
2格一樣停,2格鎖左350w,
1格就250w
我開左幾日 好似唔覺有停 我12點訓 8點起身繼續開
開到兩點 都唔覺有停 但auto 一定停
1格風好似冇開咁 介乎焗同唔焗之間

鎖350w 同250w 分別係邊
可能你訓左唔知,或者咁啱你間房維持溫度剛好要350w.
你用個有log嘅溫濕度計放一晚就知有冇停,同埋呢幾日全年最熱, 冇咁熱嘅日子2格多數會停
咩有log既溫度計
即係出面夠熱 令到keep住唔會跌w 就唔會停機
可以咁理解,如果你開2格佢都停,你可以打開少少門令佢停少啲。

佢最大問題係auto /2格以上冇左250w至350w呢段,唔識自動升降,如果350w太多就會插去0w, 即係停,唔會降去250w, 要降去250w就要1格風
神機
屋企大裝修,有兩部分體式大金,用左十幾年都冇乜問題,值唔值得換成變頻?

啦,你睇呢幅尋晚嘅功率圖, 見唔見到大約12點前係行350w, 打後係行250w, 如果開auto/2格咪最少350w, 高過所需嘅250w, 就會成日停止製冷。
即係你間房要再大啲,或熱啲,先可以行350w但冇停機
因為呢隻牌唔識350w降去250w

啦,你睇呢幅尋晚嘅功率圖, 見唔見到大約12點前係行350w, 打後係行250w, 如果開auto/2格咪最少350w, 高過所需嘅250w, 就會成日停止製冷。
即係你間房要再大啲,或熱啲,先可以行350w但冇停機
因為呢隻牌唔識350w降去250w
我會叫呢部機做仇人機,陰鳩人就最啱
裝水盆
你問我 我覺得菱電好d 嘅
Pan > gree
日立不了
菱電先 裝到大機唔好裝420
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞