冷氣仔 你問我答(3)

1001 回覆
15 Like 6 Dislike
拖機剩係推大金其他都不了
咁假設控制個unit 個thermostat sensor 放係zone B 即supply temp 係25度 其他zones 要20度 咁點做到? 較風量可以整到落去20度?
差30mm 當然加鋁條都ok 睇個客想唔想靚仔la
Pan 3/4至1.5匹係346高,2至2.5匹係428高

格力3/4至1匹係350高,1.5匹375高,2至2.5匹係428高

美的定頻3/4至1匹係346高,1.5匹380高,2至2.5匹係428高
美的R32變頻3/4至1.5匹係350高,2至2.5匹係428高

Pan係1.5匹先大分別,其他差4-5mm一條空隙都唔止
1.5匹機闊度都有明顯分別
部分體冷氣出ec
維修大概幾錢左右
係wo 你岩 我就係記錯左匹半
咩牌子
美的?
如果係漏雪種建議換機
supply temp通常係15度左右

今朝起身發現冷氣機無乜風出,打開隔塵網仲見到結哂冰咁,有無得搞
但1部拖機好定2部分體好 如果大家都係變頻機
想問下冷氣機係咪最好唔好成日都曬住
唔係跟zone b 個溫度計較咗25度supply temp 出25度咩? 因為控制unit controls 個thermostat 放係zone b.
thermostat放係critical zone, 最熱果間
咁supply temp 咪出較高溫度? 其他zones 要低啲溫度咪唔得?
洗冷氣師傅話我房部冷氣夠期要換,佢話冬天換機價錢平好多,係咪真? 求房既窗台式1.5匹推介 優先靜 其次制冷
唔得,design左呢個係critical zone, 通常佢cooling load最大
如果其他zone overcooled, 外國會可以做reheat, 但香港emsd唔比
你最多做air balancing 果陣呢個critical zone 拎到最多既air flow
加個duct heater 都唔得?
Constant volume unit 加zones 個問題係the problem with controls is you do not get the full flexibility and controllability that you want?
搵冷氣工程個d 買連裝應該好過pana shop??!
窗口機 right
如果係我winter 唔會平d 更可況香港無冬天
pan or 格力
👍👍👍👍
最好
搵有口碑or 朋友介紹師傅
之後係冷氣工程
最後先連鎖
係 中央冷氣係咁
所以要差不多cooling load既zone放係同一系統
唔得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞