冷氣仔 你問我答(3)

1001 回覆
15 Like 6 Dislike
正常 呢個天氣部部機都係咁
如果一年就搬可以買美的
Yes
咁不如裝大金Fthm
另外我唔推薦冷暖你可以睇返第一個post
想問unit 出嘅supply temp 係咪冇得控制?控制係十五度左右?
長方型廳170呎 加埋開放式廚房大約220呎
高層+西斜 係咪最好裝2.5匹?(淨冷)

東芝22J2KCV定係 大金FTKC60 好啲?
三菱電機2.5匹室外機太高裝唔到

或者有無其他推薦?
可以set 你當通常係12-20度
老老實實,珍寶可能會舒適啲
即係跟控制unit 嗰個zone 嘅thermostat control?
唔係 通知固定左一個數e.g. 15度
如果個zone熱,就吹多d風,而唔係改個出風溫度
講質素就大金好少少嘅
不過呢隻 FTKC 係冇左右自動送風
如果呢個係你嘅 concern 你就只可以揀東芝了
呢款東芝都係性價比高,相比同級都係幾抵玩的
想問unit 出嘅supply temp 係咪冇得控制?控制係十五度左右?
可以set 你當通常係12-20度
即係跟控制unit 嗰個zone 嘅thermostat control?
唔係 通常固定左一個數e.g. 15度
如果個zone熱,就吹多d風,而唔係改個出風溫度
如果冷氣機窗台 上下左右4邊係比石屎圍封住,得向街果邊通風,係咪唔可以裝大金420分體? 我見夠位放到 但唔知可唔可以散熱
呢個呎數係咪無可能用2匹?
本身想裝三菱電機GK18

大金無乜邊部有左右自動送風 所以有啲卻步
但東芝又少人講啲咁
P記係咪唔推薦?
樂聲同樂信係咪同一間廠出
廳既窗得兩隻可以開到 淨係開到半隻真係搞唔掂
8月 可能有d人4月已經等緊

等到我轉左裝GS12
有冇辦法可以裝到水盤又可以開到成隻窗?
肚腩巴 近排屋企想換420一匹 叫左師傅上去睇位報價 報出黎安裝2千幾 但機價都係4千幾 諗緊值唔值?
原先用緊窗口機 p記10幾年機了. 換分體既話安裝連機價計埋大鋪信用卡回贈就7k左右. 諗緊去唔去馬. 定還是裝返變頻窗口機算
3匹 大金 ftkc71
但珍寶用料設計維修 都bull shit
性能上可能係珍寶好ge
可以
但你呢個位會令所有機效能無咁好 姐係可能凍小5% 用電多5% etc
2匹弓定唔夠凍
東芝係美的高階機 用料唔好 常見電子版壞同漏雪種
同一代理 廠唔同 設計一樣
用料唔同
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞