冷氣仔 你問我答(3)

1001 回覆
15 Like 6 Dislike
呢個情況所有變頻機 低過min load 都一樣
只係pan extreme 一d
係完全唔凍定唔夠凍 逝機裝左幾耐
畀美的收購嗰個係 Toshiba Lifestyle,所以東芝窗口機真係美的嘢嚟
香港有行貨嗰啲東芝分體機全部都係 Toshiba Carrier 造
Toshiba Carrier 喺 2022 年 2 月之前,係 Toshiba 同 Carrier 以 60:40 股權成立嘅合資公司(而家係 5:95)
但係 開利 都係美的嫁wo

師傅,東芝白色家電先係美的收購,唔包東芝空調,東芝空調依家最大股東係美國開利,係泰國設有東芝開利廠,不過你有一樣野啱就係香港嘅泰國東芝家用機用美芝壓縮機。東芝技術,美的生產,我覺得好過格力自家壓縮機。
我個人認為裝過分體唔會接受到窗口機囉,2千幾安裝差唔多啦
你喺香港見到近呢十幾年嘅開利家用冷氣,基本上全部都係美的造
但唔代表開利呢間公司係美的嘅一部分
有可能係呢幾日室外太熱,室外機36度以上會嚴重影響性能
個冷氣一時凍到仆,一時就唔吹風出熱到pk要手動擰個度數,好煩 點搞
另外個扇葉應該向天花定地下會涼啲 thanks bro
仲有電子版 都係美的生產
或者我係股權上 有唔清晰嘅地方
但係 東芝 美的 開利 絕對係 共用技術 零件
咁當然東芝唔係 等於開利
所以我會話東芝係美的嘅高階機
直吹你想凍嘅地方最涼
一係凍一係唔凍係定頻嘅缺點
你可以試下set 7 low cool
平時較開 5 or 6 low cool
set 5 low cool佢會好似熄咗唔凍咁
set 6 low cool 就會撻返著
試過set 7 凍到仆街 所以成日要較黎較去
想問一拖二分體,同埋就咁一部分體,冷氣機本體有冇分別?
如果我壞咗其中一部(唔係散熱),使唔使要換返一拖二個款冷氣
新機 2匹 變頻 420 開到最凍 最大風
電流得3.8-4A 部機寫最大10.6A
雪種 140psi 但吹極都唔凍
知唔知咩原因?
邊部?

請問呢個係咪你
普通定頻窗口機,有無話開幾耐要熄一熄?
定係其實只要無異樣,keep住開足幾個月都無問題?
有無咩專業意見
唔係 差啲以為係 但啲磚唔一樣
岩岩又走去度室外機喉溫度
粗管21.9 幼管25.4
Coil 51度
有冇室外機睇,圖入面單邊入風,3面牆,咩機都死
d師傅點講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞