冷氣仔 你問我答(3)

1001 回覆
15 Like 6 Dislike
綜合番幾個問題先

咩牌子好
1. 分體機
Best 大金
Economy 格力
樂聲菱電機嘅質素都好好 但售後服務 零件維修 DIY 都一定係大金最好
而平價機只推薦格力 好多機其實都係佢代工

2. 420矮散熱分體
菱電
因為大金420系列 係馬拉制 極差
菱電會係相對上比較好

3. 窗口式分體
樂聲 樂信

4. 窗口機
Best 樂聲
Economy 格力

冷暖機壞處
1. 係香港炎熱潮濕環境 如果係用暖氣前無徹底清洗冷氣會有好嚴重霉噏味

2. 相對傳統冷氣會易壞一d 因為零件多左電子版多左 當然唔係一定壞 假設100部傳統冷氣 正常7年內有2部壞 冷暖就大約有6-7部壞 而基本上會壞嘅零件都係室外機 有機會需要搭棚先處理到

3. 依家有d 細細部暖風機 幾百蚊就做到好好嘅暖風效果 香港一年先凍兩星期

變頻窗口機壞處
1. 相對傳統冷氣會比較易壞

2. 由於變頻壓縮機嘅轉速非常之快 雖然壓縮機嘅聲量會細咗 但係由於快速轉動所以會產生高頻聲音 高頻嘅聲音會係好煩擾 好似蚊飛過你耳仔咁 當然又未去到咁高頻 但好多人即使細聱左但都接受唔到 而亦有人係完全聽唔到

漏雪種
https://www.instagram.com/p/CZqxV3aJlJj/?igshid=YmMyMTA2M2Y=

DIY 清洗問題
https://www.instagram.com/p/CbFLidhLhur/?igshid=YmMyMTA2M2Y=
如果packaged unit/AHU 有一個thermostat 依家只serve 一個zone, 如何用existing unit , 令一個zone 變到serve 唔同嘅zones? 假設新layout 想有五個zones
你係指 張現有嘅 zone 變做5個zone
定加4個zone
即係加多四個zones
唔識
現有kayout plan 一個zone 之後改layout 用番existing unit 新layout 要五個zones
姐係面積不變?
Layout plan 面積不改變
你部機係single zone or multi zone先
如果 multi zone 味加thermostat 同valve
但我都唔熟呢d design 野
Single zone thermostat. Multi zone 我都識做
LM
CV 兩部功能上完全一樣
窗口機唔考慮維修
所以cv
但我建議bm
去到post 3 我部pan記窗分都係無消息 窗分得好少選擇。。。。
窗口機黎講買美的、格力定pan記好? 希望夠凍同無鑊氣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞