恐怖片 咒 好似俾人吹大咗

554 回覆
305 Like 119 Dislike
真心話大冒險
上面有人share條link有講過下

5. 大黑佛母的真面目,臉的設計與紅遮布是什麼?

佛母的尊榮不是一張裂嘴或邪魅長眼,只是一個黑洞。在那彷若深不見底不知內有何物的靈異空間,傳來陣陣不詳的音頻。未知的恐懼最難解,當人看見這個畫面時感官自然繃緊,無須將視線用在搜索畫面細節、只需直觀感受。「你在凝視深淵時,深淵也在凝視著你」。

猜測:設計上就是要讓觀眾產生未知的恐懼、也帶有了無限延伸的黑暗、通往冥界之意。周邊的稜角像是室內風水常客-紫水晶洞。紫水晶用於風水有擋煞、聚人氣納福氣的功用,用在這裡也是惡意滿滿的反向作用吧?另一種說法是紫晶洞僅有「聚」而非絕對正面或負面的能量,如果擺錯反而擋福。

猜測,紫水晶原先是橢圓形的礦石,是將其剖半後才成為擺設品。會不會最初的大黑佛母有完整的頭,而是陳家祖先為了某些目的而剖半供奉呢?若導演有思索過類似的設定,真期待能在第二部能有解釋。
懷疑導演真係拍套野向觀眾落咒
Conjuring 鐘頭運鏡一流
Mid sommar 成件事真係用cls 形容 ,好似睇咗埸邪教儀式

呢兩套我心目中比幾高分下
陰容院在係屋企睇過 係俾最後個鬼樣嚇親下
但好似冇咀咒
分左兩日睇
每日一個鐘先搞得掂

好無聊
我睇過連登吹奏過嗰D祖孽、薩滿、死畫像 - 邦子、靈異咒、哭聲
都冇呢套咁撚驚
最主要佢冇太多解謎野
純粹睇D恐怖習俗同現象,大概都知個源頭係靈探累事
仆街祖孽、哭聲、靈異咒嗰D一路睇一路迷失,有一半精神去左解劇情

straightforward 嗰D西洋鬼片又冇亞洲野咁貼身恐怖
見到佛像同符文肯定心寒過修女同十字架

呢套真係嚇撚死
D jump scare 已經係最唔恐怖嗰part
睇過套戲嘅人會中咀咒,全部都要死(好似係)
Mid sommar 邊度可以睇返?
回晒塘啦,除咗頭兩集咒怨之外其他完全唔掂
本身勁前待佢果套犬鳴村,結果
Agger
哭聲 我都麻麻
睇完要睇返分析先明導演想講咩。。

我都認同亞洲嘢 係恐怖啲
呢套啲唸咒background 聽到都起雞皮。。。
真心jump sacre都係嚇一下
過目即望
E套就既恐怖就係可以令你心寒,你會係咁諗返你唔諗既咒,令到你睇完都仲驚先係真正既恐怖

我睇完最多以為好似睇兇靈祭咁會一日訓唔到教
點知睇完個晚係發夢夢見一個去世親人
一醒個心真係寒到仆街
我問你你問返我
屌你老味
最正係當你同自己講:假嘅姐 唔好諗咁多
但發現女主角都做過同一樣野
同埋女主角一開始講意思決定世界係點都係呃人
個咒係真實存在
Thx巴打
新圖定舊圖
最新套牛首村都麻麻地
次次出事位都係d女人唔忍心破咗法

叫咗佢7日唔可以進食,但又比鳳梨個女食,害死咗阿清師2公婆
通知啲叮嚀會俾人當耳邊風

薩滿又係,呢套又係
係呀,舅母

人哋"盤"條命嚟救人,佢哋就當耳邊風,累事冚定拎

不過我覺得咒好睇過薩滿
咒成套鋪排合理好多
恐怖片嚟講個氣氛營造合格有突
有多啲visual上嘅design引導觀眾
唔係單單得啲disturbing嘅畫面
但都感覺成套都只係不安感覺做主軸
個故事嚟整game應該幾適合

薩滿嗰套衰後半part劇情太暴走
但成套message 豐富好多
掂多啲關於人性 業 信仰同宗教方面
可惜有少少捉到鹿唔識脫角

不過偽紀錄片通病真係個cam好難安排得合理
一係就死都要執返個cam跑
一係就個女有事都第一時間搵相機先

最後半粒鐘百鬼夜行
最尾女主係咪想同佛母決鬥
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞